Naar de top van de pagina
Gemeente staden

Biodiversiteit

In de toekomst zou elke inwoner van onze gemeente een bos of natuurgebied op wandelafstand moeten hebben. Een belangrijke stap in de zoektocht naar recreatie en natuurbeleving in eigen omgeving! Die natuurgebieden vangen bovendien bij hevige regenbuien het overtollige regenwater op. Dat regenwater kan langzaam in de grond indringen en zo de grondwaterlagen aanvullen. Ook in droge periodes hebben we daardoor voldoende water ter beschikking voor de landbouw.

Tijdens hittegolven zoeken we verkoeling in het gemeentebos of groenelement. De bomen zuiveren de lucht. Beken en waterlopen vormen groenblauwe verbindingen vanuit het centrum naar de omliggende open ruimtes. Daarlangs is het aangenaam wandelen, fietsen, skeeleren of joggen. De achteruitgang van planten- en diersoorten is gestopt, door gerichte beheersmaatregelen groeien zeldzame soorten weer aan. Vrijwilligers van de natuurvereniging beheren samen met bewoners de natuurgebieden.

In Vlaanderen wordt de open ruimte alsmaar beperkter. Het platteland is al lang niet meer van de landbouwer alleen. Hij moet de ruimte delen met nieuwe bewoners. Veel mensen zoeken het platteland op voor vakantie of een daguitstap met de fiets. Die evolutie zorgt al eens voor spanningen. Bovendien worden landen tuinbouwbedrijven steeds groter en stijgt hun impact op de omgeving.

E-loket

veld met bloemen

Openingsuren & contact

adres
Ieperstraat 1098840 Staden
Tel. tel.
051 70 82 01
Fax fax
051 70 42 86
e-mail

Deel deze pagina