Naar de top van de pagina
Gemeente staden

Vaststelling PFAS site Bardoel in Vergeldermolenstraat

donderdag 20 juli
De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) ontving resultaten van een bodemonderzoek op site Bardoel in de Vergeldermolenstraat in Staden. Er is een verhoogde hoeveelheid PFAS in het grondwater vastgesteld. Daarom worden uit voorzorg extra maatregelen genomen in een straal van 500 meter.

Wat is PFAS?

PFAS is een afkorting voor poly- en perfluoralkylstoffen. Het zijn chemische stoffen die door de mens zijn gemaakt. Ze komen van nature niet in het milieu voor.

Waarom een bodemonderzoek op site Bardoel?

Vroeger gebruikte de brandweer PFAS-houdend blusschuim voor het blussen van branden. Op site Bardoel woedde in 2009 een bedrijfsbrand die mogelijk geblust werd met het vervuilende blusschuim. Daardoor was de site een risico voor een PFAS-vervuiling. De site werd gesignaleerd door de gemeente Staden aan OVAM voor bodemonderzoek.

Waarom zijn er maatregelen nodig?

Op verschillende meetpunten op de site Bardoel stelde men verhoogde waardes van PFAS vast in het grondwater. Het is de eerste vaststelling van een mogelijke vervuiling. Verder onderzoek moet uitwijzen hoe ver de vervuiling reikt.

Uit voorzorg vragen we in een straal van 500 meter om extra voorzichtig te zijn. In die zone is er een risico dat je door het gebruik van grondwater in contact komt met de chemische stof. Geen paniek: er is geen onmiddellijk gevolg voor je gezondheid. Maar een langdurige blootstelling aan PFAS kan op termijn wel gevolgen hebben.

Wat moet je doen?

Het is belangrijk om zo weinig mogelijk in contact te komen met PFAS. Heb je een grondwaterput? Vermijd dan het gebruik van het water uit je grondwaterput. 

Waarvoor kan je grondwater WEL nog gebruiken?

  • Om je auto te wassen
  • Om het toilet door te spoelen
  • Om sierplanten water te geven
  • Om je oprit af te spuiten

Waarvoor gebruik je het grondwater NIET?

  • Als drinkwater of ijsblokjes
  • Om te koken
  • Om koffie/thee te zetten
  • Om je moestuin te bevochtigen
  • Om zwembad(jes) te vullen

Wat met regenwater?

Regenwater komt uit de lucht en is dus niet vervuild met PFAS. Je mag dus gerust regenwater blijven gebruiken. Ook groentjes uit een moestuin die besproeid is met regenwater mogen geen probleem vormen. 

Wat met mijn landbouwactiviteiten in deze zone?

Alle details lees je in de bewonersbrief onder 'Downloads'. 

Hoe verloopt het verder onderzoek?

Het wetenschappelijke onderzoek naar PFAS en de mogelijke impact op de gezondheid is nog volop bezig. Er gebeurde enkel een verkennend onderzoek op het terrein van de brandweer.

Op deze risicolocatie zal men de PFAS-verontreiniging nu verder gaan onderzoeken en nauwkeuriger in kaart brengen. Op basis van deze resultaten en nieuwe wetenschappelijke inzichten kan het Agentschap de huidige maatregelen behouden, dan wel aanpassen.

Waar vind je meer info?

Nieuwsoverzicht