Naar de top van de pagina
Gemeente staden

Tuutjesboom

Staden is voortaan een tuutjesboom rijker. De boom komt er speciaal voor de jongste inwoners. Zij die hun luiers ontgroeien en hun troostende fopspeen vaarwel zeggen. Al die dappere speelvogels verwelkomt de tuutjesboom met open armen. In ruil voor hun fopspeen, krijgen ze bovendien een beloning.

Een initiatief van Huis van het Kind

Vanaf de leeftijd van drie jaar is het stilaan tijd om afscheid te nemen van de fopspeen. Het is een onderdeel van het opgroeien. Voor sommige peuters geen evidente stap, want net die fopspeen brengt vaak troost in moeilijke momenten. En dat was ook inwoner Jeffrey Hoorelbeke opgevallen. Daarom deed hij de suggestie aan het gemeentebestuur om ook in Staden een tuutjesboom in het leven te roepen, een boom die kan helpen om eenvoudiger die moedige stap te zetten. Het voorstel kon meteen op veel bijval rekenen bij het Huis van het Kind Staden. Dat lokaal samenwerkingsverband ondersteunt ouders bij de zorg en opvoeding van hun kinderen. Niet alleen met antwoorden en advies, maar ook met initiatieven van preventieve gezondheidszorg, opvoedingsondersteuning en ontmoeting.

Belangrijk voor tanden, spraak en nachtrust

Tutteren is een belangrijk troostmoment voor jouw peuter. Maar eenmaal je kind ouder wordt, kan het wel voor problemen zorgen. Zowel voor de tanden, spraakontwikkeling als nachtrust kan het nare gevolgen hebben. Tutteren zorgt er bijvoorbeeld voor dat er extra ruimte ontstaat tussen de bovenste en onderste tanden of dat je kind ‘s nachts vaker wakker wordt als het zijn fopspeen verliest. Daarom vonden het Huis van het Kind en het gemeentebestuur het belangrijk om in te gaan op het voorstel van inwoner Jeffrey Hoorelbeke.

Bezoek de tuutjesboom

Waar?

De boom vind je in het E. Dermautpark in De Carninstraat in Staden. 

Wat mag je verwachten?

 • De tuutjesboom helpt jouw peuter om vlotter afscheid te nemen van zijn of haar fopspeen.
 • Om dat afscheidsmoment niet ongemerkt voorbij te laten gaan, beloont het gemeentebestuur bovendien die dappere inwoners die hun fopspeen schenken aan de tuutjesboom. Het geschenk, een Stadense knuffelbeer, is ideaal om de fopspeen te vervangen op momenten waarop tutteren troost bood.

Hoe schenk je jouw fopspeen?

 • Besteed aandacht aan dit moment. Bereid je peuter daar goed op voor: tel samen af naar het schenkmoment, praat over wat het betekent om zonder tutter te slapen, ga op zoek naar een alternatief troostmomentje ... Je vindt tal van tips op de website van Kind en Gezin.
 • Ga langs bij de tuutjesboom en ...
  1. kies een mooi lintje uit de boom;
  2. hang er jouw fopspeen aan en versier mee de boom;
  3. maak een afspraak via 051 70 82 00 en kom langs in het AC/DC, Ieperstraat 109, om je beloning op te pikken.

Deel je een leuke foto van jouw dappere kanjer? Top! Vergeet zeker niet om #DeStadenaar te gebruiken. Misschien krijgt jouw foto wel een mooi plaatsje in de volgende editie van het gemeentemagazine.

E-loket

 • Inschrijven infomarkten trage wegen

  Formulier
Bord tuutjesboom

Openingsuren & contact

Vrije Tijd

adres
Ieperstraat 1098840 Staden
Tel. tel.
051 70 82 04
e-mail

Deel deze pagina