Naar de top van de pagina
Gemeente staden

Bijna-EnergieNeutraal ontmoetingscentrum en jeugdhuis voor Oostnieuwkerke

Tegen 2024 komt er in Oostnieuwkerke een nieuw ontmoetingscentrum. Een deskundige jury koos voor het voorstel van het Brusselse architectenbureau B-ILD Architects BV dat nu verder uitgewerkt wordt. Het nieuwe gebouw komt aan het Brigidapark en wordt Bijna-EnergieNeutraal (BEN) opgetrokken.

Architectuurwedstrijd

Voor de bouw van het gloednieuw ontmoetingscentrum in Oostnieuwkerke ging het gemeentebestuur op zoek naar een passend ontwerp. Via Oproep WinVorm, een selectieprocedure gebaseerd op een architectuurwedstrijd, konden kandidaat-ontwerpers op basis van een projectfiche een voorstel uitwerken. Uit een groep van meerdere kandidaat-ontwerpers zijn er drie geselecteerd die zijn uitgenodigd om een voorstel in te dienen. De drie voorstellen zijn voorgelegd aan een deskundige jury. Uiteindelijk koos die jury voor het winnende ontwerp van het Brusselse architectenbureau B-ILD Architects BV.

Een plaats waar iedereen zich welkom voelt

Het nieuwe ontmoetingscentrum dient als hefboom voor de verdere ontwikkeling van het bruisende verenigingsleven in Oostnieuwkerke. “Het nieuwe gebouw wil tot een gedragen project komen, waar verenigingen en mensen van alle leeftijden zich welkom voelen en hen een platform bieden om hun activiteiten zo aangenaam en flexibel mogelijk te organiseren. Het gebouw is ontworpen met toegankelijkheid voor elke gebruiker in het achterhoofd en is van nature inclusief”, verduidelijkt architecte Kelly Hendriks. 

Maximaal verweven met het Brigidapark

Het nieuwe ontmoetingscentrum komt aan het Brigidapark, op de plaats van het huidige Zonneheem. Het ontwerp beoogt de maximale verweving tussen het park en het gebouw, zodat elke zaal in relatie staat met de omliggende buitenruimte. Het jeugdhuis, de grote en kleine zalen en de foyer worden op een logische manier opgetrokken rond de groene buitenruimte. De publieke binnenruimtes zijn gericht op het park. Door een sterke relatie met de openbare ruimte werkt het nieuwe gebouw verbindend. Het stimuleert nieuwe ontmoetingen en activiteiten. Het ontwerp is zo opgevat dat de verschillende ruimtes eenvoudig geschakeld kunnen worden. Zo kunnen geïnteresseerden het centrum gebruiken voor het ontvangen van meerdere activiteiten die parallel aan elkaar plaatsvinden, tot het openstellen van het volledige gebouw voor één evenement.

Met respect voor de omgeving en het aanwezige groen

Het gebouw wil een goede buur zijn binnen de gemeente. “De vorm van het gebouw is zo bedacht dat een performante akoestische isolatie naar de buurt mogelijk is. Iedere dorpsbewoner zal kunnen genieten van een kwalitatieve en een aangename dorpskern, waarbij een directe interactie met groen het uitgangspunt vormt”, vult de architecte aan. “Het nieuwe ontwerp speelt maximaal in op een mix van bespeelbare groene ruimtes, aangepast aan de vraag en noden van de diverse gebruikers. De omgevingsaanleg voor het gebouw is opgevat als een ‘secret garden’ die aansluit bij de ‘village green’ van het Brigidapark. Deze parktuin wordt georganiseerd rond een rondgang, die via een gaanderij aan het gebouw grenst en opgeladen wordt door de activiteiten die zich binnen en buiten het gebouw afspelen. De inplanting is zo gekozen dat bijna alle bestaande bomen behouden en geïntegreerd kunnen worden in de nieuwe aanleg.”

Meer dan bijna-energieneutraal

Ook op vlak van duurzaamheid wordt de lat hoog gelegd. De architecten gaan daarbij verder dan bijna-energieneutraal. Met enkele bijkomende duurzame ingrepen streven ze naar algemene duurzaamheid en een aangename en gezonde omgeving. Daarvoor wordt gefocust op doorgedreven isolatie, luchtdichtheid en een comfortabel en energiezuinig ventilatiesysteem. Voor de verwarming is gekozen voor een geothermische warmtepomp die haar warmte op een milieuvriendelijke manier uit de grond haalt. Voor de materiaalkeuze vertrokken de architecten van het principe van circulair en duurzaam materiaalgebruik. Op het dak van de grote zaal worden zonnepanelen voorzien, de rest van het gebouw krijgt platte daken. Dat maakt het mogelijk om groendaken aan te leggen, wat de biodiversiteit bevordert en een positieve bijdrage levert aan de waterhuishouding en akoestiek.

Opening voorzien voor 2024

In 2022 wil het gemeentebestuur starten met de nieuwbouw. De bouw van het nieuwe ontmoetingscentrum zal ongeveer twee jaar in beslag nemen. In 2024 opent het gebouw voor de eerste maal de deuren voor het publiek. De totale kostprijs voor het project is geraamd op 2.690.000,00 euro.

3d-simulatie nieuw ontmoetingscentrum en jeugdhuis

Openingsuren & contact

Wonen & Omgeving

adres
Ieperstraat 1098840 Staden
Tel. tel.
051 70 82 01
Fax fax
051 70 42 86
e-mail

Deel deze pagina