Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Wie afval op straat gooit, is gezien

donderdag 1 augustus
Onze gemeente zet in samenwerking met MIROM Roeselare voortaan camera’s in om de strijd tegen zwerfvuil en sluikstorten aan te gaan. Wie vervuilt kan betrapt, geïdentificeerd en gesanctioneerd worden.

Van het weggooien van één blikje op straat, over het achterlaten van huishoudelijk afval in een straatvuilnisbak of het achterlaten van afval naast een glasbol, tot het dumpen van meubilair in een gracht. Zwerfvuil en sluikstorten zijn fenomenen waar de burger zich fel aan ergert en die schade berokkenen aan het milieu. Afval dat op straat rondslingert, lokt alleen maar meer afval uit. Daarom zetten we camera's in om de strijd tegen zwerfvuil en sluikstorten aan te gaan.

De camera’s werden vorig jaar al met succes ingezet in andere gemeenten. Van alle vaststellingen kreeg de helft een boete in de bus omdat ze een blikje of flesje uit hun autoraam gooiden.

Boetes tot 350 euro

Ook onze gemeente besliste om camera’s volop in te zetten. De bedoeling is niet massaal boetes uit te schrijven, wel om ervoor te zorgen dat wie de regels aan zijn/haar laars lapt, daar niet meer mee wegkomt. Die boetes kunnen oplopen tot 350 euro, soms wordt ook gemeenschapsdienst opgelegd.

 De ‘hotspots’ voor zwerfvuil en sluikstort worden op basis van metingen, ervaringen en getuigenissen per gemeente in kaart gebracht en op basis daarvan worden de camera’s ingezet. Ze kunnen overal geplaatst worden: zichtbaar of verborgen, bij glasbollen of langs landelijke invalswegen of in de buurt van straatvuilnisbakjes. De inzet van camera’s wordt niet aangekondigd, maar panelen in de buurt van de plaatsen wijzen er wel op dat camerabewaking mogelijk is.  Deze maatregel gebeurt overigens volledig conform de privacywetgeving.

Meer info op www.mirom.be/cameras.

Nieuwsoverzicht
campagnebeeld 'Wie afval op straat gooit, is gezien'

Openingsuren & contact

Wonen & Omgeving

adres
Ieperstraat 1098840 Staden
Tel. tel.
051 70 82 01
Fax fax
051 70 42 86
e-mail

Lees meer artikels over

Deel deze pagina