Naar de top van de pagina
Gemeente staden
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Modder op de weg

zaterdag 3 oktober
De oogsttijd betekent niet alleen hard werken voor de landbouwers, het is ook een periode van modder op de weg. Het vervoer van de oogst en de weersomstandigheden brengen onvermijdelijke modder van akkers mee op de openbare weg.

Ieder jaar van 1 september tot en met 31 december wordt via de actie 'Modder op de weg' aandacht gevraagd voor deze omstandigheden. Bij het uitvoeren van de oogstwerken is het van belang dat je als landbouwer je voorzorgen neemt en het vervuilde wegdek zo spoedig mogelijk reinigt. Het reinigen van het wegdek is een wettelijke verplichting die je kan terugvinden in de Wegcode.

Als landbouwers en loonwerkers dien je volgende voorzorgsmaatregelen in acht te nemen:

  • Voorkom ernstige vervuiling van de weg door de modder en bevuiling van machines, landbouwtrekkers en andere voertuigen te verwijderen voordat je de weg oprijdt.
  • Wanneer de vervuiling van de weg met modder onmogelijk kan worden voorkomen, contacteer dan minstens 48 uur vooraf het centrale meldpunt: 057 23 05 60.
  • Waarschuw de andere weggebruikers voor het gevaar door tijdig de 'modderborden' in de wegberm te plaatsen. Deze dien je te plaatsen rechts in de rijrichting op ongeveer 150 meter voor het vervuilde weggedeelte. Doe dit op een weg waar het verkeer in twee richtingen is toegelaten voor de beide rijrichtingen. Bevestig het bord op een stevige paal en hou er rekening mee dat de onderkant van het bord op ongeveer 1.50 meter boven het oppervlak van de berm komt.
  • Maak de bevuilde weggedeelten onmiddellijk weer schoon. Op drukke wegen kan de wegbeheerder uit veiligheidsoverwegingen ervoor kiezen de weg zelf schoon te (laten) maken en de kosten hiervoor (gedeeltelijk of volledig) aan je door te berekenen.
  • Maak gebruik van reflecterende vestjes om je aanwezigheid op de openbare weg voor de weggebruikers te benadrukken.
  • Verwijder de borden als de weg weer schoon is. 

De signalisatieborden waarvan hierboven sprake is, kan je aankopen in het gemeentehuis. Een set van twee signalisatiebordjes en een fluohesje kost 30 euro.

Tenslotte vragen we ook aan de weggebruikers om begrip op te brengen voor deze situatie en je snelheid en rijgedrag aan te passen. 

 

 

 

 

Nieuwsoverzicht