Naar de top van de pagina
Gemeente staden

Aannemer veroordeeld voor gebruik vervuilde grond bij wegenwerken

maandag 4 maart
Tussen 2015 en 2017 vonden rioleringswerken plaats in het centrum van Staden. De aannemer gebruikte daarbij vervuilde grond. Het bedrijf werd gedagvaard en deze morgen veroordeeld door de rechtbank in Kortrijk om de situatie recht te zetten.

Veroordeeld om grond te vervangen

Tussen 2015 en 2017 vonden rioleringswerken plaats in de Ieperstraat, Statiestraat en Vredestraat in het centrum van Staden. Uit bodemstalen bleek dat de aannemer vervuilde grond gebruikte als bouwstof. Het Agentschap Wegen en Verkeer, Aquafin, Fluvius en gemeente Staden ondernamen actie en hebben de aannemer gedagvaard met één doel voor ogen: de situatie rechtzetten en de vervuilde grond vervangen door bouwstof die voldoet aan de normen.

Deze morgen veroordeelde de correctionele rechter uit Kortrijk het bedrijf tot een geldboete, voorwaardelijke celstraf en een rechtzetting van de vervuilde grond. Het gemeentebestuur is heel tevreden met die uitspraak. Ook de rechter is van mening dat we toekomstige generaties niet mogen opzadelen met vervuilde aanvulgrond.

Geen gevaar voor volksgezondheid

Gelukkig is er op vandaag geen gevaar voor de volksgezondheid. Op geregelde tijdstippen wordt de aanvulgrond onderzocht. Daaruit blijkt dat er geen invloed is op het grondwater. De situatie is stabiel. Het gemeentebestuur vindt het wel belangrijk dat de situatie wordt rechtgezet. Zo willen we vermijden dat - bij eventuele toekomstige wegenwerken op dezelfde plaats - de maatschappelijke kost voor het opschonen van de grond oploopt.

Binnenkort meer nieuws

Samen met de advocaat en de andere burgerlijke partijen wordt het vonnis nu uitgebreid bestudeerd. De gemeente communiceert zodra er meer duidelijkheid is over het verdere verloop. De tegenpartij heeft nog de mogelijkheid om beroep aan te tekenen tegen dit vonnis.

Nieuwsoverzicht
Centrum Staden

Openingsuren & contact

Wonen & Omgeving

adres
Ieperstraat 1098840 Staden
Tel. tel.
051 70 82 01
Fax fax
051 70 42 86
e-mail

Deel deze pagina