Naar de top van de pagina
Gemeente staden

Vrijwilligers zetten vallen voor de Aziatische hoornaar

dinsdag 20 februari
Ook in Staden springen we dit voorjaar op de kar om de koningin van de Aziatische hoornaar tijdig te vangen. Op die manier kunnen we het maken van nieuwe nesten beperken. Een aantal vrijwilligers zetten vallen uit om de koninginnen uit te roeien.

Bedreiging 

De Aziatische hoornaar, een zogenaamde ‘exoot’ (die hier van nature niet thuishoort), is inmiddels ook in onze regio wijd verspreid. Slecht nieuws voor onze honingbijen en heel wat andere insecten. Die worden opgevreten. 

Koningin vangen

Binnenkort worden de koninginnen van de Aziatische hoornaar wakker uit hun winterrust en beginnen ze met de kweek van de eerste werksters. Ze zijn een groot deel van het voorjaar druk aan het rondvliegen om hun nesten te maken en hun nakomelingen te voeden.  Later in het jaar nemen de werksters die taken over. Daarom willen we in het voorjaar zoveel mogelijk van die rondvliegende koninginnen vangen. Elke gevangen koningin is later een nest minder!

Hoe doen we dat?

Van maart tot en met april, zetten we vallen uit bij vrijwilligers verspreid over de gemeente. Die vallen zijn zo gemaakt dat ze zo selectief mogelijk Aziatische hoornaars lokken en vangen.

Nieuwsoverzicht