Naar de top van de pagina
Gemeente staden

Gratis knotwilgen

woensdag 14 februari
Knotwilgen in je wei of tuin hebben, biedt heel wat voordelen! Het positieve nieuws is dat je gratis wilgenpoten kan bestellen en afhalen bij het recyclagepark van Staden.

Speciale boom

Knotwilgen spreken tot de verbeelding. Mysterieus ogen hun grillige vormen. Streng priemen hun takken omhoog in de lucht. Vele kunstenaars lieten er zich door inspireren. Onze voorouders vonden de knotwilg om andere redenen interessant. Ze ontdekten dat door wilgen te knotten ze telkens opnieuw hout konden oogsten van dezelfde boom. En dat hout kende talloze toepassingen in hun dagelijkse leven, denk bijvoorbeeld aan weidepalen, klompen, vlechtwerk …

Veel voordelen

Jammer genoeg zijn vele knotbomen doorheen de jaren verdwenen of zijn ze lange tijd niet meer onderhouden. Een spijtige zaak vindt het Stadlandschap, want ze bieden tal van voordelen voor mens en dier. Ze zorgen voor natuurlijke drainage van natte gronden. Ze bieden voeding en schuilplaats voor insecten, vogels en zoogdieren. Het zijn uitstekende oeverversterkers langs beken en waterlopen. Ze staan beeldig in ons landschap. En voor mensen met een houtkachel betekent een wilgenrij een ware houtmijn. Elke 7 jaar kan je van een volgroeide knotwilg een kubieke meter brandhout oogsten.

Knotwilgen iets voor jou?

Hou er wel rekening mee dat knotwilgen wat onderhoud vragen. Om de ongeveer 6 jaar moet je alle takken afzagen tot tegen de knot. 

Gratis wilgenpoten

Maar de voordelen zijn talrijk aanwezig! Daarom blijft het Stadlandschap zich inzetten om knotwilgen in het West-Vlaamse hart maximaal te behouden en hun aantal, waar mogelijk, op te krikken. Hiervoor pakken ze ook dit jaar terug uit met ‘Bewilg het landschap’, een actie waarbij je door hun samenwerking met gemeentebesturen, provincie West-Vlaanderen, Natuurpunt, ... gratis wilgenpoten kunt verkrijgen om in je weide of tuin aan te planten.
Je kan nog wilgenpoten bestellen en afhalen in het recyclagepark van Staden. 
 
 
 
 
Nieuwsoverzicht