Naar de top van de pagina
Gemeente staden

Strooiplan winter 2023-2024

woensdag 20 december
Koning Winter en sneeuw. Voor de kinderen is het een zegen, voor wie zich moet verplaatsen een last. Daarom is er het gemeentelijk strooiplan. Zo blijven de belangrijkste wegen sneeuwvrij. 

Strooiplan in 2 fasen

Bij gevaarlijk winterweer zoals sneeuw, hagel of vrieskou na regen, treedt het gemeentelijk strooiplan in actie (zie 'Downloads'). Dat bestaat uit twee routes:

  • In een eerste fase worden de belangrijkste hoofdwegen gestrooid. Daar horen de invals- en verbindingswegen naar en tussen Staden, Oostnieuwkerke en Westrozebeke bij.
  • In de tweede fase wordt het actiegebied uitgebreid zodat ook de kleinere verbindingswegen, gevaarlijke punten en hellingen, belangrijke toegangswegen van bedrijven met veel logistiek transport, straten in de buurt van scholen en de omgeving van de dorpskernen worden aangepakt. 

De eerste fase wordt preventief gestrooid door een externe aannemer die zout strooit en sneeuw ruimt. Op gewestwegen staat het Agentschap Wegen & Verkeer in voor de nodige maatregelen.

"Glijden is leuk, maar niet voor je eigen deur"

Elke inwoner maakt zelf het voetpad vrij voor zijn of haar woning. Strooizout koop je makkelijk in de supermarkt of doe-het-zelf-zaak in de buurt. Zorg over de volledige breedte voor een veilige doorgang van een meter en hou rioolputjes vrij. 

Een praktische tip: gooi de overtollige sneeuw niet op het fietspad of op de weg. Verzamel het aan de rand van het voetpad. 

Nieuwsoverzicht