Naar de top van de pagina
Gemeente staden

Nieuw: register en koesterplek voor stilgeboren kindjes

vrijdag 3 november
Voortaan kunnen ouders van kinderen die overlijden na minder dan 140 dagen zwangerschap terecht bij gemeente Staden om hun kind te registreren in een sterrenregister. Op de vier begraafplaatsen in de gemeente is ook een koesterplek ingericht waar ze een symbolische gedenksteen kunnen neerleggen.

Symbolische registratie van sterrenkindje

Elk jaar worden meer dan 1.000 gezinnen in België getroffen door het verlies van een kind tijdens de zwangerschap. Ouders die minder dan 140 dagen zwanger zijn, kunnen hun kindje tot op heden niet wettelijk aangeven. Daar komt nu in Staden verandering in. Voortaan krijg je de mogelijkheid om je stilgeboren kindje te registreren in een sterrenregister. Zo kan je als ouder de herinnering aan je kind een warme plaats geven. Staden wil hiermee de ouders een hart onder de riem steken en erkennen dat hun kind deel uitmaakt van hun leven.

Ouders die in Staden zijn gedomicilieerd, kunnen deze registratie aanvragen via een online invulformulier op www.staden.be/sterrenregister of door een afspraak te maken bij de dienst Leven in het AC/DC, Ieperstraat 109. Na de registratie ontvang je als ouder een bevestiging van de registratie in het sterrenregister. Ook ouders die al even terug hun kind verloren, krijgen de kans om nog een registratie te doen.

Op elke begraafplaats een koesterplek

Uit het vooronderzoek bleek dat er nood is aan een gedenkplek waar families die een kindje verloren hebben, ongeacht de zwangerschapstijd of leeftijd, terecht kunnen. Daarom kwam op elke begraafplaats in de gemeente een koesterplek voor sterrenkindjes. Iedereen die een kindje moet missen, kan op eigen initiatief een gepersonaliseerde kei neerleggen op de koesterplek. De koesterplekken zijn herkenbaar aan de ster met bijhorend gedicht in cortenstaal. In het midden van de ster staat een gedenkboom. Rond deze boom kunnen de ouders hun gedenksteen achterlaten. In de punt van de gedenkster voorziet de gemeente keien die de ouders kunnen gebruiken of personaliseren met de naam van hun sterrenkind. Zo willen we van deze koesterplekken een betekenisvolle plek maken voor iedereen die hier behoefte aan heeft.

Nieuwsoverzicht
Koesterplek begraafplaats Oostnieuwkerke

Openingsuren & contact

Leven

adres
Ieperstraat 1098840 Staden
Tel. tel.
051 70 82 02
Fax fax
051 70 42 86
e-mail
website
www.staden.be/afspraak

Lees meer artikels over

Deel deze pagina