Naar de top van de pagina
Gemeente staden

Wat doen bij een nest van de Aziatische hoornaar

donderdag 25 mei
De Aziatische hoornaar is sinds enkele jaren in ons land te vinden. Het is agressief en valt de honingbijen en andere inheemse insecten aan. En deze hebben we juist nodig om onze bloemen en planten te bestuiven. Roep professionele hulp in en verdelg zo'n nest zeker niet zelf!

Waarom is de Aziatische hoornaar schadelijk?

De Aziatische hoornaar is een wespensoort uit zuidoost China. Sinds 2016 is de soort ook aanwezig in België. We noemen ze een ‘invasieve exoot’:

  • De soort kwam hier oorspronkelijk niet voor, maar neemt nu snel in aantal toe en is al verspreid over geheel Vlaanderen.
  • Ze valt honingbijen en andere inheemse insecten aan, die onze bloemen en planten bestuiven.

Hoe herkennen?

Hoornaars zijn bijna dubbel zo groot als een wesp of honingbij. Als eenvoudig trucje kan je de grootte van een 1 euro muntstuk in gedachten nemen. Hoornaars zijn altijd groter dan het muntstuk. 

Zwart met lichtgele pootjes

Met 3 eenvoudige kleurkenmerken kan je de Aziatische hoornaar onderscheiden van de Europese hoornaar. In tegenstelling tot de structuur van lichaamsdelen kan de kleur soms variabel zijn. Bijvoorbeeld worden Aziatische hoornaars bleker naarmate ze langer vliegen. Of zijn de pootjes van Europese hoornaars soms geel in plaats van roodbruin gekleurd. Houd daarom altijd rekening met mogelijke afwijkingen!

Achterlijf

Het achterlijf van de Aziatische hoornaar is zwart met enkel één donkergeel achterlijfsegment. Het achterlijf van de Europese hoornaar bestaat voor twee derden uit geel. Het eerste segment is roodbruin en zwart. De tip van het achterlijf is altijd geel. Meestal zijn 2 rijen van zwarte stippen op een gele achtergrond zichtbaar.

Pootjes

De pootjes van de Aziatische hoornaar zijn zwart met opvallend gele tippen. De pootjes van de Europese hoornaar zijn volledig roodbruin. In zeldzame gevallen kan de roodbruine kleur verbleken, maar er is nooit zwart te zien. De pootjes van kleinere wespensoorten zijn bijna volledig geel.

Borststuk

Het borststuk is het lichaamsdeel tussen kop en achterlijf waarop poten en vleugels vastzitten. De bovenzijde ervan is bij de Aziatische hoornaar volledig zwart gekleurd en bij de Europese hoornaar zwart met roodbruine tekeningen. De roodbruine kleur loopt door tot op de bovenkant van de kop. Op het zwarte borststuk van andere wespensoorten (gewone wesp, Duitse wesp) zijn nagenoeg altijd duidelijk gele strepen of stippen te zien.

Nesten

Momenteel zijn de nesten van de Aziatische hoornaar niet groter dan een tennisbal. Je kan ze hangend terugvinden, op maximum 2,5 meter in tuinhuizen, dakoversteken en houtbergingen. In de zomer en herfst verhuizen ze naar bomen en groeien daar uit tot reuzebollen. In de herfst, als de bomen hun bladeren verliezen, zie je ze vaak hangen. 

Wat doen als je een nest ziet

Ga zeker niet zelf te werk, maar schakel professionele hulp in. Contacteer de brandweerzone Midwest op 051 80 60 00.
 
Nieuwsoverzicht
nest van een Aziatische hoornaar in een boom

Openingsuren & contact

Wonen & Omgeving

adres
Ieperstraat 1098840 Staden
Tel. tel.
051 70 82 01
Fax fax
051 70 42 86
e-mail

Deel deze pagina