Naar de top van de pagina
Gemeente staden

Inspectie rioolnet

donderdag 27 april
De komende jaren onderwerpt netbeheerder Fluvius haar hele Vlaamse rioolnet aan een grondige scan. Bedoeling is om met behulp van zowel manuele als robotcamera’s de toestand van de kwetsbaarste stukken van de riolen te controleren. Vanaf 22 mei is Staden aan de beurt!

Inventaris

Omdat de Vlaamse Overheid een duidelijk zicht wil op alle rioleringen op haar grondgebied, bundelden alle rioolbeheerders in Vlaanderen begin 2022 de inventarisatie van hun respectieve netwerken in één centraal systeem. De volgende stap na deze inventaris is de toestand van de aanwezige buizen na te gaan. In het bijzonder richt Fluvius zijn aandacht op de risicovolle onderdelen van het rioleringsnet, gebaseerd op bijvoorbeeld leeftijd en ligging.

Robotcamera's

Vanaf 22 mei 2023 trekken technici van M.J. Oomen, in opdracht van het netbedrijf, eropuit om in Staden de putdeksels te openen en camera’s op pad te sturen doorheen het ondergrondse buizennet. Ze gaan daarbij te werk in twee golven. Eerst worden de meest kritieke delen van het netwerk gecontroleerd. Dat gebeurt met behulp van een mobiele robotcamera die door de rioolbuizen zal rijden. De minder risicovolle stukken worden bekeken op basis van foto’s vanuit de put. Worden er gebreken vastgesteld, dan volgt alsnog een inspectie met robotcamera.

Enkele cijfers

Fluvius beheert meer dan 12 000 km rioleringsbuizen, waarvan er 5 000 km moet geïnspecteerd worden. Verwacht wordt dat tegen het einde van 2023 al een kwart van het te inspecteren rioleringsnet is bekeken. De meest kritieke onderdelen moeten zijn afgewerkt tegen eind 2025. Voor de overige, minder risicovolle stukken staat de deadline op eind 2027.

Info en vragen

Heb je vragen over deze inspectie? Stel ze via fluvius-netuitbating-rioolinspecties@fluvius.be.

Nieuwsoverzicht
foto van een riooldeksel in Staden

Openingsuren & contact

Wonen & Omgeving

adres
Ieperstraat 1098840 Staden
Tel. tel.
051 70 82 01
Fax fax
051 70 42 86
e-mail

Lees meer artikels over

Deel deze pagina