Naar de top van de pagina
Gemeente staden

DOVO doet ze ontploffen!

maandag 27 maart
Van midden april tot eind oktober kan je in de Vijfwegen een sirene en ontploffing horen. Twee keer per dag, van maandag tot donderdag, vernietigt de vestiging van de Dienst voor Opruiming en Vernietiging van Ontploffingstuigen (DOVO) er bommen. De sirene kondigt hun activiteit aan.

Sirene

De gevolgen van de Eerste Wereldoorlog zijn nog steeds zichtbaar in onze regio. Landbouwers vinden bij het ploegen van hun grond vaak munitie terug. DOVO haalt deze op én vernietigt ze op een veilige manier. Ook in Staden voeren ze jaarlijks vernietigingen uit.

Van midden april tot einde oktober kan je een sirene horen van maandag tot donderdag. Er zijn 2 ontploffingsmomenten: omstreeks 11.25 uur en 15.25 uur. Dit geluidssignaal geeft aan dat een vernietiging zal plaatsvinden op het terrein van DOVO Poelkapelle (Dienst voor Opruiming en Vernietiging van Ontploffingstuigen), dicht bij de Vijfwegen.

Kratten munitie

De vernietigingen gaan ondergronds door waarbij er zowel in de voor- als namiddag 5 kratten tot ontploffing worden gebracht. Na afloop zal er een lang geluidssignaal te horen zijn. Een kraan brengt deze kratten 3,5 meter onder de grond en bedekt ze met aarde. In deze kratten bevindt er zich enkel munitie met een explosieve lading. Hoor je buiten deze vaste periode(s) een sirene? Dan gaat het over een noodvernietiging.

Toxisch

DOVO beschikt ook over 2 installaties voor het verwerken van toxische munitie, zowel met een vaste lading als met een vloeibare inhoud. 

Cijfers uit 2022

In België voerde DOVO 3506 interventies uit. Hiervan neemt de Compagnie Poelkapelle ongeveer 70% voor zijn rekening. Dit is vooral te wijten aan de frontlijn van Wereldoorlog I. In West-Vlaanderen waren er 2256 interventieaanvragen waarvan 52 in Staden. Hieronder een overzicht van enkele andere gemeentes uit de omgeving: 

  • Ieper : 557
  • Langemark-Poelkapelle : 242
  • Zonnebeke : 237
  • Heuvelland : 174
  • Houthulst : 67

Benieuwd naar het volledige verloop van de melding, het ophalen en de verwerking? Bekijk dan onderstaande video.

Nieuwsoverzicht
ontploffing open veld

Openingsuren & contact

Wonen & Omgeving

adres
Ieperstraat 1098840 Staden
Tel. tel.
051 70 82 01
Fax fax
051 70 42 86
e-mail

Deel deze pagina