Naar de top van de pagina
Gemeente staden

Beschermen van de kievit

woensdag 1 februari
De kievit is een typische boerenlandvogel, maar ook een bedreigde vogel. Nesten en jongen van kieviten worden vaak onbewust vernield door landbouwactiviteiten tijdens het voorjaar. Het verplaatsen of aanduiden van de nesten is een goeie oplossing. Vrijwilligers gaan daarvoor op pad.

Bescherming nodig

De Kievit, te herkennen aan het speciaal uiterlijk en kenmerkende roep, heeft hulp nodig. Een afname in de Vlaamse populatie van bijna 80% in de laatste tien jaar is spijtig genoeg de realiteit. Nesten en jongen van kieviten gaan steeds vaker verloren, waardoor de bestaande populatie bovendien sterk ‘vergrijst’. Om landbouwers hierop alert te maken heeft het West-Vlaamse hart een infofolder ontwikkeld met steunmaatregelen voor de kievit. Deze folder kan je ook afhalen in AC/DC.
 

Vrijwilligers

Om de landbouwer te helpen bij het vrijwaren van het nest, wordt het nest opgespoord door vrijwilligers of door de landbouwer zelf aangeduid. Op die manier kan de landbouwer rond het nest rijden of de machine even opheffen. Laat het type bewerking dit niet toe, dan kan het nest in een mandje geplaatst worden en kort even verplaatst en terug gezet worden. Op die manier worden minder eieren per ongeluk uitgeploegd en kunnen ze worden uitgebroed. Per nest kan je 4 eieren terugvinden. 

Drones

Om de kansen te maximaliseren willen ze ook drones inschakelen om voorafgaand aan de voorjaarswerkzaamheden een perceel te scannen op kievitsnesten. Deze techniek zal de komende jaren worden uitgetest en op punt gesteld. Dat zou landbouwers toelaten de GPS-coördinaten van de nesten te gebruiken om de nesten te sparen bij landbewerkingen. Of vrijwilligers kunnen deze coördinaten gebruiken om de nesten aan te duiden. 

Extra tips

Op zoek naar nog extra tips? Bekijk dan de website van Boerennatuur of de infofolder.
 

Interesse?

Woon je in Staden, Ardooie, Meulebeke, Pittem of Wingene en zijn er in het voorjaar kievitsnesten op je percelen aanwezig en heb je interesse om vóór de grondbewerkingen gratis je perceel te laten screenen door een drone of een vrijwilliger? Wil je mee helpen om kievitnesten te beschermen en hun broedsucces te monitoren? Neem dan contact op met het West-Vlaamse hart via westvlaamsehart@west-vlaanderen.be.
Nieuwsoverzicht