Naar de top van de pagina
Gemeente staden

Extra speelnatuur in Oostnieuwkerke met 'groene slinger'

donderdag 20 oktober
Op het speelplein in de Brabandstraat en de bijhorende groenzone aan de Reigerstraat en Pauwstraat komt een nieuw stuk speelnatuur. Samen met Stadlandschap West-Vlaamse Hart is een plan uitgewerkt. Geen traditionele speeltuigen, maar één en al natuurelementen!

Van vraag tot ontwerp

Chiro ‘t Scamanderke nam vorig jaar haar intrek in hun nieuwbouw aan het speelplein in de Brabandstraat. Met de komst van de jeugdbeweging was er ook nood om het terrein rondom het heem avontuurlijker in te richten. Ook de nabijgelegen openbare groenzones in de Reigerstraat (De Kouter) en Pauwstraat nodigen uit om te spelen. Hoog tijd dus voor een ontwerp. Daarvoor klopte het gemeentebestuur aan bij Stadlandschap West-Vlaamse Hart. In 2021 maakten ze een voorontwerp dat werd voorgelegd aan de Chiroleiding en het gemeentebestuur. Begin 2022 werd een definitief ontwerp opgemaakt dat de basis vormt voor de aanvraag van de nodige vergunningen om het project te realiseren.

Ontwikkelen van speelnatuur

Het ontwerp bestaat uit een natuurlijk speellandschap. De aanleg nodigt uit om zelf initiatief te nemen en creatief te zijn. Er worden daarom geen (extra) kant-en-klare speeltoestellen voorzien. Reliëf is de basis van het ontwerp. Bergen, hellingen, ravijnen, beekjes, met andere woorden een glooiend landschap, dat telkens opnieuw een uitdagende basis vormt om op avontuur te gaan. Er wordt rekening gehouden met eventuele inkijk in omliggende tuinen door de hoogte te beperken (max. 1,8 meter) en buffergroen aan te planten. Robuust groen in de vorm van speelbosjes, klimbomen, bloemrijke graslanden … delen de ruimte in. Deze natuurlijke voorzieningen geven aanleiding tot allerlei activiteiten in en met de natuur. Boomstammen, stapstammetjes, kiezelzones, touwparcours, vuurplaats, zitarena, losse kampmaterialen … zijn de elementen die ingebracht worden om het terrein op een uitdagende manier te gebruiken.

Ben je benieuwd hoe het er uit zal zien? Bekijk het plan bij de downloads.

Logische verbindingen

Het plan bevat ook enkele nieuwe paden in ternair zand, een waterdoorlatend materiaal die elders in de wijk ook al gebruikt werd voor de aanleg van paden. Er worden logische verbindingen ingericht die op vandaag al gebruikt worden en enkele aanvullingen op de al bestaande trage wegen doorheen de wijk. Het nabijgelegen grasveld (De Kouter) krijgt een gelijkaardige aanleg. Zo willen we het gebruik stimuleren van deze grote, groene ruimte op een boogscheut van het Chiroheem. Er komt een veilige oversteekplaats aan de Brabandstraat met een breed zebrapad in opvallende kleuren, een wegversmalling ter hoogte van de oversteekplaats en een opvallende groene inrichting om de verbinding tussen de twee groenzones te accentueren.

Natuur in het dorp

Het gebruik van streekeigen planten en een grote variatie aan biotopen en soorten in het ontwerp komt de biodiversiteit in de omgeving ten goede. De omwonenden kunnen zo meegenieten van een weelderig groene omgeving. Hierbij is rekening gehouden met het veiligheidsgevoel. Langs de wandelpaden rondom het plein houden we voldoende open ruimte om sociale controle te behouden.

Werken

Aanleg avontuurlijke speelzone Reigerstraat en Pauwstraat

 • Periode: oktober 2022 tot maart 2023
 • Soort werken:
  • Aanleg wadi's (AFGEWERKT)
  • Aanleg speelheuvels (AFGEWERKT)
  • Inzaaien bloemenweide (AFGEWERKT)
  • Aanplant bomen, planten en struiken (5 maart)

Aanleg avontuurlijke speelzone Brabandstraat

 • Periode: afhankelijk van de goedkeuring van de nodige vergunningen, vermoedelijk eind 2023 of begin 2024. 
Nieuwsoverzicht
kraan werkt in de aarde

Openingsuren & contact

Wonen & Omgeving

adres
Ieperstraat 1098840 Staden
Tel. tel.
051 70 82 01
Fax fax
051 70 42 86
e-mail

Deel deze pagina