Naar de top van de pagina
Gemeente staden

Herfstvaccinatie 2022

vrijdag 26 augustus
In september en oktober krijgt elke volwassene (dus 18+) in Vlaanderen de kans om met een herfstvaccinatie zijn bescherming tegen COVID-19 te versterken. Vanaf half augustus worden nieuwe uitnodigingen verstuurd om je te laten vaccineren.

Waarom een herfstvaccinatie?

De vaccins tegen COVID-19 bieden uitstekende bescherming tegen ernstige ziekte na een COVID-besmetting. Wie gevaccineerd is (met meestal 2 dosissen basisvaccinatie + minstens 1 booster) loopt veel minder kans om nog zwaar ziek te worden, in het ziekenhuis opgenomen te worden of te overlijden. Die bescherming is hoog voor alle varianten van het virus die we tot nu toe kennen.Na een aantal weken en zeker maanden begint de werkzaamheid van de vaccins geleidelijk aan af te nemen. Dat is vooral het geval voor de bescherming tegen besmetting en milde ziekte, maar ook in mindere mate voor de bescherming tegen zware ziekte. Een vaccinatie aan het begin van de herfst zorgt ervoor dat de bescherming die de vaccins bieden, opnieuw versterkt wordt.

In de herfst- en wintermaanden verwachten we opnieuw periodes met veel COVID-19-besmettingen. Sinds de start van de pandemie zagen we immers telkens sterke heropflakkeringen in het najaar. Voor een volgende heropflakkering zich aandient, willen we alle volwassenen in Vlaanderen de kans geven om hun persoonlijke bescherming te versterken met een extra vaccinatie. Zo gaan we veiliger de herfst- en wintermaanden in.

Wie krijgt de brief?

Elke volwassene (18+) in Vlaanderen. Er zijn 2 soorten brieven: de voorbeeldbrieven vind je hier.

 1. Aanbevolen: die worden het eerst uitgenodigd
  • Kwetsbare mensen: alle personen vanaf 65 jaar of met een verzwakte immuniteit
  • Mensen die werken in de zorgsector
    
 2. Te overwegen: worden uitgenodigd volgens dalende leeftijd. Je komt sowieso snel aan de beurt. Ook bij hen zijn er groepen voor wie een bijkomende herfstvaccinatie sterk aanbevolen is:
  • Huisgenoten van de kwetsbare groepen.
  • Zwangere vrouwen – het COVID-vaccin kan veilig toegediend worden op elk moment in de zwangerschap
  • Voor personen tussen 50 en 64 jaar raadt de Hoge Gezondheidsraad de herfstvaccinatie ook aan als zij kampen met obesitas, roken of veel alcohol consumeren.
  • Voor andere personen kan een booster ook aanbevolen zijn als zij met een gezondheidsprobleem kampen dat hen meer kwetsbaar maakt voor een ernstiger ziekteverloop. Bijvoorbeeld chronische hart- en vaatziekten of longziekte, diabetes (zie oplijsting van de Hoge Gezondheidsraad)

Meer info

Op de website van Vlaanderen (www.laatjevaccineren.be) vind je alle uitgebreide informatie

 • Wat met jongeren?
 • Wat je moet doen als je al besmet bent geweest?
 • Welke soort vaccins zijn er?
 • ...
Nieuwsoverzicht
Vaccinatie

Openingsuren & contact

Communicatie

adres
Ieperstraat 1098840 Staden
Tel. tel.
051 70 82 00
e-mail

Lees meer artikels over

Deel deze pagina