Naar de top van de pagina
Gemeente staden

Gezocht: beeldmateriaal processie en kapellen Westrozebeke

woensdag 20 juli
640 jaar terug vond de Slag bij Westrozebeke plaats. Een belangrijke veldslag in het verzet tegen de Franse bezetter. Voor een reeks activiteiten dit najaar zijn we nog op zoek naar leuk beeldmateriaal van de jaarlijkse processie en lokale Mariakapel(letjes) om in beeld te brengen. Help jij mee?

De Slag bij Westrozebeke als aanleiding

Op 27 november 1382 gaat aan de voet van de Goudberg een leger van opstandige Vlaamse steden de strijd aan tegen het sterke Frans leger. De Vlamingen verliezen de strijd in deze Slag bij Westrozebeke. Maar Westrozebeke bleef gespaard. Volgens de legende zou Maria rond het dorp een draad gespannen hebben om het te beschermen. Later werd op de zeven knooppunten van de draad een kapelletje gebouwd.  In het najaar van 2022 herdenken we de Slag van Westrozebeke met verschillende activiteiten. En daarbij kunnen we jouw hulp gebruiken.

Gezocht: foto's processie en Mariakapellen

Na 27 november 1382 werd de slag, en vooral de bescherming van Onze-Lieve-Vrouw, herinnerd met een jaarlijkse ommegang. In het najaar brengen we de Mariaverering uitgebreid in beeld met verschillende tentoonstellingen. Om die vorm te geven zijn we op zoek naar volgende zaken:

  • foto's of beelden van de jaarlijkse processie in Westrozebeke;
  • inwoners die thuis een grotje of privékapel (bv. muurkapel) hebben.

Vervolgens sturen we een fotograaf op pad om alle kapelletjes in beeld te brengen en gaat de werkgroep aan de slag met het ingezonden beeldmateriaal om de tentoonstellingen vorm te geven.

Heb je leuke beelden? Of ben je eigenaar van een grotje of privékapel? Bezorg jouw gegevens of beeldmateriaal voor 5 september via vrijetijd@staden.be of geef ons een seintje via 051 70 82 04. Met jouw bijdrage zorg je er zo voor dat dit stukje geschiedenis niet verloren gaat, maar herbeleeft kan worden in het najaar van 2022.

Bezorg ons jouw inzending

Nieuwsoverzicht
Processie Westrozebeke

Openingsuren & contact

Vrije Tijd

adres
Ieperstraat 1098840 Staden
Tel. tel.
051 70 82 04
e-mail

Lees meer artikels over

Deel deze pagina