Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
De PAS wil bijdragen aan de realisatie van de instandhoudingsdoelstellingen voor Europees beschermde natuur door de depositie van stikstof op Speciale Beschermingszones aangewezen in toepassing van de Habitatrichtlijn (SBZ-H) structureel en planmatig terug te dringen. De PAS moet ook een toekomstgericht, werkbaar en rechtszeker kader bieden voor vergunning- en toestemmingverlening, rekening houdend met ecologische, sociale en economische randvoorwaarden.
De PAS baseert zich op een gebiedsgerichte analyse van de emissies en de depositie van stikstofoxiden en ammoniak. De PAS is opgevat als een omvattend realisatiegericht programma, met als belangrijkste onderdelen:
- Brongerichte maatregelen om de emissie en depositie van stikstof te verminderen.
- Een stikstofsaneringsplan met herstelmaatregelen voor de natuurkwaliteit en het natuurlijk milieu in SBZ-H.
- Kaders voor de beoordeling van de impact van activiteiten die stikstofoxiden of ammoniak uitstoten.
- Een pakket flankerende maatregelen om sectorinspanningen te ondersteunen.
- Een systeem voor monitoring en borging van de programmadoelen.
Met de PAS geeft de Vlaamse Regering zuurstof aan duurzame economische ontwikkeling, het leefmilieu en het ondernemerschap in Vlaanderen.
Kijk het ontwerp-PAS en het ontwerp-plan-MER in
Van 19 april 2022 tot en met 17 juni 2022 loopt een openbaar onderzoek over dit ontwerp-PAS en het bijhorende ontwerp-plan-MER. Inkijken kan:
- via de website van Departement Omgeving van de Vlaamse Overheid. Daar vind je ook meer info over het openbaar onderzoek;
- in het AC/DC, Ieperstraat 109 bij de sector Wonen & Omgeving. Maak een afspraak via 051 70 82 01 of via ruimte@staden.be.
Heb je opmerkingen of bezwaren?
Nog tot en met 17 juni 2022 kun je je opmerkingen of bezwaren indienen:
- digitaal via ruimte@staden.be;
- per brief aan het college van burgemeester en schepenen, Ieperstraat 109, 8840 Staden;
- tegen afgiftebewijs in het AC/DC, Ieperstraat 109.
Na het openbaar onderzoek bezorgt het gemeentebestuur alle inspraakreacties aan het Departement Omgeving van de Vlaamse Overheid.