Naar de top van de pagina
Gemeente staden

Vogelschrikkanonnen moet je melden

dinsdag 10 mei
Om teelten in de land- en tuinbouw te beschermen, kan je een aanvraag indienen voor het plaatsen van een vogelschrikkanon. Lees hieronder welke verplichtingen je als landbouwer hebt.

Voorwaarden

Gebruik je als landbouwer een niet-automatisch vogelschrikkanon of gelijkaardig geluidsproducerend toestel of voorwerp? Dan moet je aan enkele voorwaarden voldoen.

  • Plaats het toestel op minstens 100 meter van de in de buurt gelegen woningen (uitzondering: de eigen woning van de gebruiker)
  • Plaats het toestel op minstens 300 meter afstand van eender welk ander vogelschrikkanon.
  • Het toestel mag niet werken tussen 21.30 en 6.00 uur.
  • Richt de geluidsmond van het toestel niet naar woningen (andere dan de exploitatiezetel) die op minder dan 150 meter gelegen zijn.
  • De tijdsduur tussen twee opeenvolgende ontploffingen moet minstens 10 minuten bedragen.
  • Knal je twee tot drie salvo's na elkaar af, binnen de 15 seconden? Dan wordt dit als één knal beschouwd.
  • Vermeld duidelijk de naam en telefoonnummer van de gebruiker op het toestel.

Landbouwers die dergelijke toestellen willen inzetten, dienen het gebruik verplicht vooraf te melden aan het gemeentebestuur

Inbreuken

Hou rekening dat inbreuken worden bestraft met een gemeentelijke administratieve geldboete van minimaal 75 tot maximaal 150 euro. Zo'n vogelschrikkanon maakt redelijk wat lawaai. Daarom vragen we om, indien mogelijk, zo veel mogelijk alternatieve afschrikkingsmethodes te gebruiken. 

Nieuwsoverzicht

Maak je afspraak bij dienst Leven

Sluiten

Moet je bij dienst Leven zijn en wil je vlot geholpen worden? Maak een afspraak online of telefonisch via 051 70 82 02. Kom je zonder afspraak? Hou er rekening mee dat je misschien even moet wachten tot er een vrij moment is. Is er geen plaats meer vrij, kijken we samen om een nieuwe afspraak in te plannen.