Naar de top van de pagina
Gemeente staden
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Maai Mei Niet: doe (n)iets voor de natuur

maandag 25 april
Onze tuin is een stukje natuur. Niet alleen de mens, maar ook allerlei planten en dieren moeten zich er thuis voelen. Door in de maand mei niet te maaien, maakt gemeente Staden werk van een natuurvriendelijke buurt. En ook jij kan helpen, want de oplossing begint in je eigen tuin.

Veel tuin in Vlaanderen

Vlaanderen bestaat minstens 10 procent uit tuin. Dat is evenveel als er bos is. Een niet te verwaarlozen stuk land dus! Onze tuinen minder verharden, regenwater meer laten infiltreren en bomen de ruimte geven om te groeien: dat zijn maar enkele oplossingen voor de aanhoudende hitte en droogte. Ook ons gras anders gaan maaien kan daarin belangrijk zijn! Verschillende partners, waaronder KU Leuven en Knack, lanceren daarom de actie 'Maai Mei Niet'.

Laat je fantasie de vrije loop

Een gemillimeterd gazon trekt geen kruisbestuivers zoals bijen en vlinders aan en bij kort gras verdampt het water verdampt sneller uit de bodem. Denk je dat je tuin er nu als een wildernis zal bijliggen? Niets is minder waar! Laat je fantasie de vrije loop en maai figuren in het gras (cirkels, golvende lijnen...). Op die plaatsen zal je extra veel bijen (tot 10 keer meer) en vlinders aantrekken. 

Staden doet alvast mee

Ook gemeente Staden draagt haar steentje bij! Het gemeentebestuur besliste om de Stadense openbare groenzones niet te maaien en volop te laten bloeien. Zo gunnen we de natuur deze maand vrij spel en ontstaat een rijkelijk buffet voor belangrijke beestjes zoals bijen, kevers, vlinders en hommels. Hou er dus rekening mee dat ons openbaar groen er even iets natuurlijker bij ligt. Een reden te meer om op verkenning te gaan in de natuur en te genieten van de natuurlijke pracht en praal van onze landelijke gemeente.

Hoe kan ook jij meedoen?

Neem deel aan de actie 'Maai Mei Niet':

  • Registreer je tuin vóór 30 april 2022.
  • Laat tussen 1 mei en 28 mei het gras of een gedeelte ervan groeien.
  • Tel tussen 27 mei en 2 juni de bloemen in 1m² van je lange gras. Geef de resultaten in en krijg meteen je persoonlijke nectarscore via mail. 
  • Ontdek op 8 juni de nationale nectarscore in het magazine Knack of op www.knack.be

Veel succes en bedankt om samen mee de natuur een ruggensteuntje te geven!

Taggen

Neem een foto van jouw bloeiende tuin, tag de gemeente Staden op Instagram en wie weet verschijnt je foto in de volgende Stadenaar!

Nieuwsoverzicht
Stadens grasveld met blauwe bloemen

Openingsuren & contact

Wonen & Omgeving

adres
Ieperstraat 1098840 Staden
Tel. tel.
051 70 82 01
Fax fax
051 70 42 86
e-mail

Deel deze pagina

Maak je afspraak bij dienst Leven

Sluiten

Moet je bij dienst Leven zijn en wil je vlot geholpen worden? Maak een afspraak online of telefonisch via 051 70 82 02. Kom je zonder afspraak? Hou er rekening mee dat je misschien even moet wachten tot er een vrij moment is. Is er geen plaats meer vrij, kijken we samen om een nieuwe afspraak in te plannen.