Naar de top van de pagina
Gemeente staden
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Gratis webinars Mirom

donderdag 5 mei
De komende weken biedt Mirom opnieuw enkele interessante webinars aan. Er is wel altijd een onderwerp waar je graag meer over wil weten. Neem zeker een kijkje hieronder en schrijf je in!

Aanbod

Hoe composteer je het best in je tuin? 

Wil je minder groente- en fruitafval in je restafvalzak? Wil je minder vaak naar het recyclagepark met je tuinafval? Dan kan composteren zeker een oplossing zijn. Wist je dat compost krachtvoedsel is voor de bloemen, planten en bomen in je tuin? En dat je compost zelf kan produceren door je groente,- fruit- en tuinresten thuis te composteren? Je tuin krijgt niet enkel een vitaminekuur, je bespaart er zelfs geld en afval mee. Overweeg je om te starten met composteren, maar weet je niet meteen hoe je er aan begint? Ben je benieuwd naar wat er wél en wat niet in compostvat of -bak kan en hoeveel afvalzakken je op een jaar kan uitsparen? Of ben je al gestart, maar zit je nog met enkele vragen? Dan kan je inschrijven voor deze online infosessies.

Wanneer?

  • Composteren in een grote tuin van >300m²: maandag 9 mei vanaf 19.30 uur. De infosessie neemt ongeveer 1,5 uur in beslag. Deelname is gratis en makkelijk van thuis uit te volgen via je pc of laptop.
  • Composteren in een kleine tuin van <300m²: woensdag 11 mei vanaf 19.30 uur. De infosessie neemt ongeveer 1,5 uur in beslag. Deelname is gratis en makkelijk van thuis uit te volgen via je pc of laptop.

Wasbare luiers

Ouders die al uit de pamperfase zijn, zullen het beamen: een baby brengt nogal wat ‘afval’ met zich mee. Gemiddeld zo’n 1.400 kg zelfs per baby, in België worden elk jaar 700 miljoen wegwerpluiers verbrand. Dat zijn al heel wat vuilniszakken vol. Aanstaande ouders kunnen daarom zeker overwegen om herbruikbare luiers te gebruiken. Het vraagt een investering in het begin en wat organisatie, maar de voordelen zijn groot. De gebruikte materialen zijn tegenwoordig comfortabel en aangenaam voor de babybilletjes, ook eventuele broertjes of zusjes kunnen ze nog gebruiken en kindjes die herbruikbare luiers gebruiken zijn tot een half jaar eerder zindelijk.

De keuze voor herbruikbare luiers verkleint bovendien niet enkel de afvalberg, je verbruikt netto minder water en bespaart er ook zo’n 600 euro mee. Zijn jullie in blijde verwachting? Schrijf dan in voor onze infosessie over herbruikbare luiers en maak zelf kennis met voor- en nadelen, verschillende merken & modellen en krijg een antwoord op al je vragen. Ken je iemand die (ook) een kindje verwacht? Laat hen dan snel iets weten over deze sessie.

Wanneer?

Maandag 9 mei vanaf 19.30 uur.

Maai mei niet

Ook dit jaar wordt weer opgeroepen om je gazon, of toch een stuk, vooral nog even niét te maaien. Gemillimeterde gazons zijn immers funest voor de natuur en de biodiversiteit. Bijen en vlinders vinden er geen voedsel en water verdampt sneller uit de bodem wanneer gras (te) kort is. Vlaco is dé specialist in de kringlooptuin en in deze webinar gaat de lesgever dieper in op alles over grasbeheer. Hoe pak je dat aan? Waar moet je op letten? Wat is mulchen en wat zijn daar de voordelen van?

De Vlaco-lesgever geeft je heel wat kringlooptips om je tuin weerbaar te maken in alle seizoenen. Er is tijdens deze webinar ook de mogelijkheid om vragen te stellen.

Wanneer?

Maandag 16 mei vanaf 19.30 uur. Laat via info@mirom.be tijdig weten als je door omstandigheden toch niet zou kunnen volgen. Het aantal deelnemers is ook beperkt, dus rekenen we er op dat wie zich inschrijft, de sessie ook volgt.

Welke verpakking kies je best?

Verpakkingen zijn alomtegenwoordig en het volume lijkt enkel maar toe te nemen. In de supermarkt zitten producten soms onnodig en vaak overdadig verpakt. Je hebt soms al een PMD-zak vol door enkel de folies en zakjes los te maken. Tegelijk hebben verpakkingen natuurlijk wel een nut, om producten langer te bewaren en te beschermen. Maar welke verpakking kies je best? Is glas beter dan plastic of opteer je best voor karton waar mogelijk? Waar kan je verpakkingen vermijden, verminderen of hergebruiken? En wat is 'ecodesign'? Bart Calis is onderzoeker, verpakkingsexpert en docent voor de Arteveldehogeschool. Hij gidst je in deze sessie door een boeiend en sterk evoluerende wereld.

Wanneer?

Maandag 23 mei vanaf 19.30 uur. Laat via info@mirom.be tijdig weten als je door omstandigheden toch niet zou kunnen volgen. Het aantal deelnemers is ook beperkt, dus rekenen we er op dat wie zich inschrijft, de sessie ook volgt.

Grootmoeders huishoudtips

Iedereen heeft ze: een kuiskot met talloze flessen, flacons en potjes in verschillende maten, geuren en kleuren. Soms blijven ze jaren staan omdat we niet meer weten waarom we ze gekocht hebben en vaak hebben we ze niet meer nodig. In het slechtste geval, brengen we deze met stof vergaarde producten naar het recyclagepark.
Onze grootmoeders wisten het al! Zoveel flessen in je kast zijn overbodig en vaak kan één product schoonmaakwonderen verrichten. Denk maar aan baksoda of azijn.
Johan van Zonder Meer, een verpakkingsvrije biowinkel in Kortrijk, neemt je mee op ontdekkingstocht en vertaalt de geheimen van vroeger naar nu. Eén ding is zeker: less is more!

Wanneer?

Dinsdag 24 mei vanaf 19.30 uur. Je kan deze sessie gratis bijwonen in ARhus op De Munt in Roeselare of live meevolgen vanuit je zetel of tuinstoel. Het aantal deelnemers is beperkt, dus rekenen we er op dat wie zich inschrijft, de sessie ook volgt.

Bewaartechnieken

Het is niet altijd eenvoudig om restjes of overschotjes te vermijden. Hoeveelheden inschatten is niet evident en soms kan je in de winkel alleen maar (te) grote hoeveelheden kopen. Bovendien heb je niet altijd een volledige bloemkool of pompoen nodig. En dan heb je nog het fenomeen dat het nuttig kan zijn om op één moment grotere hoeveelheden te bereiden, om dan later van te genieten. En dan zijn bewaartechnieken uiteraard ontontbeerlijk. In deze sessie maak je kennis met verschillende bewaartechnieken en hoe deze ook kunnen bijdragen tot het vermijden van voedselverlies. 

Wanneer?

Donderdag 9 juni vanaf 19.30 uur. Laat via info@mirom.be tijdig weten als je door omstandigheden toch niet zou kunnen volgen. Het aantal deelnemers is ook beperkt, dus rekenen we er op dat wie zich inschrijft, de sessie ook volgt. 

Inschrijven

Meer info en inschrijven doe je via www.mirom.be/activiteiten.

Nieuwsoverzicht

Maak je afspraak bij dienst Leven

Sluiten

Moet je bij dienst Leven zijn en wil je vlot geholpen worden? Maak een afspraak online of telefonisch via 051 70 82 02. Kom je zonder afspraak? Hou er rekening mee dat je misschien even moet wachten tot er een vrij moment is. Is er geen plaats meer vrij, kijken we samen om een nieuwe afspraak in te plannen.