Analyses van bodem en grondwater
De Vlaamse Regering besliste in juni 2021 om alle locaties in kaart te brengen met een verhoogd risico op PFAS-verontreiniging. In het kader van deze inventarisatie werd een specifiek op PFAS gericht verkennend bodemonderzoek uitgevoerd op het terrein van de voormalige brandweerkazerne. Daar werd nu een verhoogde hoeveelheid PFAS in het grondwater vastgesteld. Iedereen in een straal van 500 meter, wordt op de hoogte gebracht via een bewonersbrief.
Wat is PFAS?
PFAS is een de afkorting voor poly-en perfluoralkylstoffen. Het zijn chemische stoffen die van nature niet in het milieu voorkomen, maar die door de mens zijn gemaakt. Je vindt ze onder andere in blusschuim.
Bloostelling
PFAS komen in het lichaam terecht via voeding en het inslikken van de stof, en in mindere mate door ze in te ademen of via de huid aan te raken. Doordat ze maar traag afbreken, kunnen ze zich bij herhaaldelijke inname opstapelen in het lichaam. Een langdurige blootstelling aan PFAS kan op lange termijn gevolgen hebben.
Wat moet je doen?
Het is belangrijk om zo weinig mogelijk in contact te komen met PFAS. Daarom volgende tips in afwachting van het onderzoek:
- Gebruik je putwater niet:
- als drinkwater, ook niet om te koken of thee, koffie of ijsblokjes te maken.
- om je zwembad te vullen of de moestuin water te geven.
- Putwater kan gebruikt worden om:
- je auto te wassen
- om het toilet door te spoelen
- je afrit af te spuiten
- je sierplanten water te geven
Verloop van het onderzoek
Het onderzoek is nog volop bezig. Er gebeurde enkel een verkennend onderzoek op het voormalige terrein van de brandweer. Nu zal de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) de verontreiniging verder gaan onderzoeken en nauwkeuriger in kaart brengen. Op basis van deze resultaten en nieuwe wetenschappelijke inzichten kan het Agentschap Zorg en Gezondheid de huidige maatregelen behouden of aanpassen.
Meer info
- Op www.vlaanderen.be/pfas-vervuiling vind je alle updates over de impact van PFAS.
- Algemene vragen over PFAS kan je sturen naar pfas@vlaanderen.be.