Naar de top van de pagina
Gemeente staden

Vaststelling PFAS voormalige brandweerkazerne de Carninstraat

maandag 21 maart
De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) onderzocht de bodem van de voormalige brandweerkazerne, de Carninstraat 25 in Staden. Er is een verhoogde hoeveelheid PFAS in het grondwater vastgesteld. Het onderzoek is nog volop bezig, maar er is geen onmiddellijk gevolg voor je gezondheid.

Analyses van bodem en grondwater

De Vlaamse Regering besliste in juni 2021 om alle locaties in kaart te brengen met een verhoogd risico op PFAS-verontreiniging. In het kader van deze inventarisatie werd een specifiek op PFAS gericht verkennend bodemonderzoek uitgevoerd op het terrein van de voormalige brandweerkazerne. Daar werd nu een verhoogde hoeveelheid PFAS in het grondwater vastgesteld. Iedereen in een straal van 500 meter, wordt op de hoogte gebracht via een bewonersbrief. 

Wat is PFAS?

PFAS is een de afkorting voor poly-en perfluoralkylstoffen. Het zijn chemische stoffen die van nature niet in het milieu voorkomen, maar die door de mens zijn gemaakt. Je vindt ze onder andere in blusschuim.

Bloostelling

PFAS komen in het lichaam terecht via voeding en het inslikken van de stof, en in mindere mate door ze in te ademen of via de huid aan te raken. Doordat ze maar traag afbreken, kunnen ze zich bij herhaaldelijke inname opstapelen in het lichaam. Een langdurige blootstelling aan PFAS kan op lange termijn gevolgen hebben. 

Wat moet je doen?

Het is belangrijk om zo weinig mogelijk in contact te komen met PFAS. Daarom volgende tips in afwachting van het onderzoek:

 • Gebruik je putwater niet:
  • als drinkwater, ook niet om te koken of thee, koffie of ijsblokjes te maken.
  • om je zwembad te vullen of de moestuin water te geven.
 • Putwater kan gebruikt worden om:
  • je auto te wassen
  • om het toilet door te spoelen
  • je afrit af te spuiten
  • je sierplanten water te geven

Verloop van het onderzoek

Het onderzoek is nog volop bezig. Er gebeurde enkel een verkennend onderzoek op het voormalige terrein van de brandweer. Nu zal de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) de verontreiniging verder gaan onderzoeken en nauwkeuriger in kaart brengen. Op basis van deze resultaten en nieuwe wetenschappelijke inzichten kan het Agentschap Zorg en Gezondheid de huidige maatregelen behouden of aanpassen.

Meer info

Nieuwsoverzicht

Maak je afspraak bij dienst Leven

Sluiten

Moet je bij dienst Leven zijn en wil je vlot geholpen worden? Maak een afspraak online of telefonisch via 051 70 82 02. Kom je zonder afspraak? Hou er rekening mee dat je misschien even moet wachten tot er een vrij moment is. Is er geen plaats meer vrij, kijken we samen om een nieuwe afspraak in te plannen.