Klanten willen veiligheid én vertrouwen: cyberveiligheid als verkoopstroef
De wettelijke noodzaak, vertrouwen en veerkracht zijn volgens specialisten dé redenen om te investeren in cybersecurity. Wil je verkopen aan een groot bedrijf? Dan word je steeds vaker gevraagd naar de cyberveiligheid van jouw producten en dataverwerking. Bewijzen dat je cyberveilig bent, dat je oplossingen veilig zijn en je data van klanten veilig verzamelt, bewerkt en bewaart, wordt voor steeds meer kmos essentieel om contracten af te sluiten. Daarom is het zo belangrijk om vandaag nog je cybersecuritybeleid op punt te stellen.
Er is heel wat steun, advies en begeleiding om je op weg te helpen:
Steeds meer gevaar
Door de toegenomen digitalisering van de economie en de samenleving lopen Vlaamse bedrijven meer dan ooit het risico om gehackt te worden. Bijna 1 op de 8 van de Vlaamse bedrijven werd het afgelopen jaar slachtoffer van een cyberaanval. 40% van de kleine kmos werd in 2021 geconfronteerd met onbruikbare ICT-systemen door cyberaanvallen Tijdens piekperioden verwijderen telecomoperatoren tot 2 miljoen phishingsmsen per dag in ons land. En in 2020 werden maar liefst 3.225.234 berichten gemeld aan het e-mailadres verdacht@safeonweb.be, een verdubbeling ten opzichte van 2019! Ook jouw medewerkers ontvangen misleidende berichten via mail, sms en telefoon. Deze leiden helaas soms tot een hacking van een bedrijf, het verspreiden van virussen, het stelen en gijzelen van data via ransomware en het stilleggen van productiemachines.
Het kan elke kmo overkomen
Heel wat hardwerkende ondernemers verloren al duizenden euros en zagen cruciale bedrijfsprocessen dagen of zelfs wekenlang stilvallen. Maar naast financiële schade, richten cyberaanvallen ook reputatieschade aan bij getroffen bedrijven. Ze slaan een deuk in het vertrouwen bij klanten en leveranciers.
Gewiekste cybercriminelen
Stel een cybersecurity plan op
Cyberveiligheid gaat verder dan technische oplossingen zoals een firewall, een antivirusprogramma en back-ups. Er is ook een procesmatige kant, met mensen als een van de zwakkere schakels. Hoe bouw je dit proces op? Hoe creëer je een cultuur van cyberveilig handelen? Welke stappen doorloop je bij een cyberaanval? Dit bepaal je allemaal in een cybersecurityplan.
Elke Vlaamse onderneming heeft nood aan een sterk onderbouwd plan van aanpak op maat van zijn organisatie. Dergelijke strategie integreert cyberveilig handelen in de alledaagse werking van het bedrijf. Bovendien stelt het cybersecurityverantwoordelijken in staat om meteen te handelen bij een cyberdreiging of –aanval. Maar... in de praktijk hebben nog te weinig ondernemingen zo'n plan. Digitale cyberbedreigingen worden bij 59% van de Vlaamse kmos ad-hoc behandeld. Deze bedrijven hebben volgens de digiscan Voka anno 2021 nog steeds géén gedocumenteerde digitale beveiligingsstrategie. Slechts 30% zegt een cybersecuritystrategie te hebben waarbij procedures zijn uitgewerkt in een draaiboek. De allerbeste leerlingen uit de klas updaten deze regelmatig én laten het proces valideren door een externe cybersecurityspecialist.
Nood aan Vlaams beleid
Ons maatschappelijk en economisch weefsel is dus een pak kwetsbaarder geworden op vlak van dataveiligheid. Daarnaast zijn betrouwbaarheid, robuustheid en beveiliging van digitale technologieën cruciaal om bedrijfscontinuïteit te verzekeren. Ook bij het ontwikkelen of gebruiken van nieuwe producten en diensten, is cybersecurity steeds belangrijker. Dit maakt dan ook dat investeringen in cyberveiligheid noodzakelijk zijn bij de uitbouw van een weerbare digitale economie in Vlaanderen.
Met het Vlaams Beleidsplan Cybersecurity dat goedgekeurd werd op 22 maart 2019 wil Vlaanderen zich wapenen tegen de vele uitdagingen op vlak van cyberveiligheid.