Naar de top van de pagina
Gemeente staden

Nieuw test- en quarantainebeleid corona

dinsdag 11 januari
Voortaan gelden nieuwe regels rond testen en quarantaine. Die moeten de druk op de testcentra en de impact op de economie beperken nu de omikronvariant oprukt. Ben je niet meer mee? Wij helpen je op weg.

Goed om weten

Isolatie en quarantaine zijn niet hetzelfde:

  • Je gaat in quarantaine als er een vermoeden is dat je drager bent van het coronavirus. Je mag dan enkel naar de apotheek, dokter of supermarkt, met een mondmasker op.
  • Als je positief test op het coronavirus moet je in isolatie. Dan mag je niet naar buiten.

Wie minder dan 180 dagen geleden een positieve test heeft afgelegd (en dus een herstelbewijs heeft), is vrijgesteld van test en quarantaine na een hoogrisicocontact, zolang hij of zij geen symptomen heeft.

Wat bij een hoogrisicocontact, symptomen of positieve zelftest?

Bij een hoogrisicocontact is het belangrijk of je al dan niet gevaccineerd bent en hoe lang dat geleden is. Afhankelijk daarvan moet je al dan niet in quarantaine. Onder 'Downloads' op deze pagina vind je een handig stroomschema per situatie:

Heb je symptomen?

  • Als je symptomen hebt, kan je op deze website nagaan of je je moet laten testen. Je krijgt meteen ook een code waarmee je je kan laten testen.
  • Een afspraak voor een test, kan je hier maken. Het resultaat van je test vind je dan weer op mijngezondheid.belgie
  • Eens je positief hebt getest, kan je via deze website je hoogrisicocontacten doorgeven. Je geeft iedereen op met wie je nauw contact hebt gehad tot twee dagen voor je symptomen. Zij zullen dan gecontacteerd worden door de contactopvolging. 

Hoe zit het met quarantaineregels op school?

Er wordt een onderscheid gemaakt voor het basisonderwijs en het middelbaar onderwijs, maar ook in het aantal besmette leerlingen en of ze al dan niet onlangs een coronavaccin kregen. VRT NWS bundelde de nieuwe regels in een mooi overzicht. 

Kinderen in de basisschool die een hoogrisicocontact hebben gehad, mogen hun quarantaine verlaten om naar school te gaan. Behalve wanneer het hoogrisicocontact heeft plaatsgevonden binnen hun familiekring, dan mogen ze niet naar school. Kinderen die een hoogrisicocontact oplopen in bijvoorbeeld een sportclub of een jeugdvereniging kunnen wel naar school blijven gaan. 
 

BRON: VRT NWS
Nieuwsoverzicht
coronavirus

Openingsuren & contact

Informatie & Onthaal

adres
Ieperstraat 1098840 Staden
Tel. tel.
051 70 82 00
Fax fax
051 70 42 86
e-mail

Lees meer artikels over

Deel deze pagina

Maak je afspraak bij dienst Leven

Sluiten

Moet je bij dienst Leven zijn en wil je vlot geholpen worden? Maak een afspraak online of telefonisch via 051 70 82 02. Kom je zonder afspraak? Hou er rekening mee dat je even moet wachten tot er een vrij moment is. Of we kijken ter plaatse om een afspraak in te plannen op een andere dag.