Naar de top van de pagina
Gemeente staden

Vrijwilliger bij Tele-onthaal

dinsdag 28 december
Nooit eerder voerden vrijwilligers bij de hulplijn Tele-Onthaal zoveel gesprekken als in de voorbije twee jaren. Corona en de maatregelen maakten dat heel veel mensen behoefte hadden aan een luisterend oor, troost of hulp. Om hun service te versterken, organiseren ze opleidingen als vrijwilliger.

Opdracht

De opdracht van Tele-Onthaal is in de eerste plaats een helpend gesprek aanbieden aan iedereen die op zoek is naar een luisterend oor of zich ergens zorgen over maakt. Zo’n gesprek kan via telefoon of chat en verloopt altijd in het Nederlands. Indien nodig, verwijst Tele-Onthaal ten tweede gericht door naar andere diensten.

Hulpverlening

Tele-Onthaal gelooft in hulpverlening met een zo laag mogelijke drempel. Daarom blijft een gesprek altijd vertrouwelijk en blijven zowel de hulpvrager als de vrijwilliger anoniem. Dat geeft veiligheid aan de oproeper om zijn/haar verhaal te doen. Moeilijke momenten horen bij het leven. Op elk moment kan iemand nood hebben aan een goed gesprek, ook buiten de klassieke openingsuren. Daarom is Tele-Onthaal 24u/24 en 7d/7 bereikbaar. Gratis.

Centraal in het hulpaanbod staat het gesprek. Tele-Onthaal vertrouwt op de eigen mogelijkheden en zelfredzaamheid van de hulpvrager. Zelfbeschikkingsrecht en verantwoordelijkheid zijn uitgangspunten. De hulpvrager krijgt de kans om stil te staan bij wat haar/hem bezighoudt, waar zij/hij zich zorgen over maakt. Afhankelijk van de vraag verschuift de nadruk en focust de vrijwilliger meer op informatie geven, opvang bieden of een crisis overbruggen.  

Thema's

Oproepers van alle leeftijden doen een beroep op Tele-Onthaal. De thema’s waar ze over willen spreken, lopen uiteen: relatieproblemen, eenzaamheid, (geestelijke) gezondheid, slachtoffer zijn,...Tele-Onthaal heeft bijzondere aandacht voor zelfmoordpreventie.

Oproep naar vrijwilligers

Kan jij je inleven in de moeilijkheden van anderen? Merk je dat je vrienden, collega’s, familie,… je snel in vertrouwen nemen? Wil je graag je gespreksvaardigheden verder uitbouwen? Heb je voldoende tijd en zoek je een zinvol engagement? Schrijf je in voor de opleidingssessie die op 12 februari 2022 start in Brugge.

Nieuwsoverzicht
nummer tele onthaal

Openingsuren & contact

Welzijn

adres
Ieperstraat 1098840 Staden
Tel. tel.
051 70 82 03
Fax fax
051 70 42 86
e-mail

Lees meer artikels over

Deel deze pagina

Maak je afspraak bij dienst Leven

Sluiten

Moet je bij dienst Leven zijn en wil je vlot geholpen worden? Maak een afspraak online of telefonisch via 051 70 82 02. Kom je zonder afspraak? Hou er rekening mee dat je even moet wachten tot er een vrij moment is. Of we kijken ter plaatse om een afspraak in te plannen op een andere dag.