Naar de top van de pagina
Gemeente staden
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

3 nieuwe AED-toestellen

donderdag 2 december
Wat als een inwoner een hartstilstand krijgt op straat, op het sportcentrum of in de bibliotheek? In iedere deelgemeente zijn een aantal AED-toestellen te vinden. Onmisbaar als hulp bij een eventuele reanimatie. Op die manier verhoogt de levenskans aanzienlijk.

Overzicht

In elke deelgemeente vind je een AED-toestel, ofwel een Automatische Externe Defibrillator. Het is een hulpmiddel bij de reanimatie van iemand die een hartstilstand krijgt. Eind november werden drie extra toestellen geplaatst, eentje aan sporthal de Wankaarde, aan de sportterrein van SK Oostnieuwkerke en aan het sportterrein Tiendenberg. Dat brengt het totaal op 11 stuks:

Staden

 • het SWOK, Ooststraat 4a 
 • voormalig gemeentehuis, Marktplaats 2
 • gemeentehuis AC/DC, Ieperstraat 109 
 • sporthal de Wankaarde, Ooststraat 4

Oostnieuwkerke

 • woonzorgcentrum De Oever, Meulebroekenlaan 11 
 • het Zonneheem, Basijnsmolenstraat 2 
 • sportterrein SK Oostnieuwkerke, Cockstraat 24

Westrozebeke

 • De Nestel, Vijfwegenstraat 17
 • sportterrein Tiendenberg

Vijfwegen

 • kerk Vijfwegen, Kampstraat 1

Sleihage

 • De Sleedoorn, Diksmuidesteenweg 97 in Hooglede

Wat is het nut van een AED?

In België krijgen dagelijks ongeveer dertig mensen een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Zij moeten rekenen op hulp uit de directe omgeving om een ambulance te bellen. Want reanimeren binnen de 6 minuten betekent tot 60% meer overlevingskans. Met een AED-toestel in de buurt kunnen we de overlevingskansen nog verder verhogen. 

Wat is een AED?

Een Automatische Externe Defibrillator of AED is een draagbaar toestel. Het is een hulpmiddel die je op weg helpt wanneer iemand een hartstilstand krijgt. Het analyseert zelf het hartritme van het slachtoffer en geeft indien nodig een elektrische schok. De AED zal nooit onnodig schokken. Een AED vervangt de eigenlijke reanimatie niet, maar verhoogt de overlevingskansen van het slachtoffer in afwachting van professionele hulp.

De AED zit in een waterdichte en vorstvrije kast en herken je aan het universele pictogram.

Staden hartveilige gemeente 

Op 31 maart 2016 mocht onze gemeente het label 'Hartveilige gemeente' van het Rode Kruis ontvangen. Gemeenten met één AED op het grondgebied en die voorzien in opleidingen komen in aanmerking voor het label. Staden voldeed ruimschoots aan de vooropgestelde criteria. 

Nieuwsoverzicht
AED toestel aan een muur

Openingsuren & contact

Vrije Tijd

adres
Ieperstraat 1098840 Staden
Tel. tel.
051 70 82 04
e-mail

Deel deze pagina

Maak je afspraak bij dienst Leven

Sluiten

Moet je bij dienst Leven zijn en wil je vlot geholpen worden? Maak een afspraak online of telefonisch via 051 70 82 02. Kom je zonder afspraak? Hou er rekening mee dat je even moet wachten tot er een vrij moment is. Of we kijken ter plaatse om een afspraak in te plannen op een andere dag.