Naar de top van de pagina
Gemeente staden
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Maak een egelwegel in je tuin

maandag 29 november
Een egelwegel beschermt egels die zich een weg banen door jouw tuin. Zo vermijden we dat ze de openbare weg op moeten om voedsel te vinden. Want daar loert het gevaar om de hoek. Staden zoekt inwoners die egels een veilig alternatief wil geven en hen verwelkomt in hun tuin met een egelwegel!

Zegen voor je tuin

Met zijn stekels en spitse snuit kent iedereen de egel wel, en door zijn voorliefde voor slakken ziet elke tuinier hem graag komen. Aangezien onze tuinen echter meer en meer hermetisch worden afgesloten, hebben egels vaak geen andere keuze dan via de straat van de ene naar de andere tuin te lopen. Op straat sneuvelen ze dan al te vaak onder de wielen van een auto. De egel is dan ook steevast één van de meest gemelde verkeersslachtoffers op dierenonderdewielen.be. Om hieraan iets te doen wil Natuurpunt via het project ‘Egelstraat’ iedereen bewust maken van het belang van tuinen voor de overleving van de egel in Vlaanderen. Staden springt mee op de kar en roept al haar inwoners op om hun tuinen met elkaar te verbinden.

Help de egel een handje

Egels kunnen vaak vrij eenvoudig van de ene tuin naar de andere door onderaan door een haag te kruipen. Kies dus indien mogelijk voor een haag of houtkant in plaats van een kunstmatige omheining. Zorg dan wel dat er langs de ene kant geen draad staat. Heb je toch een kunstmatige omheining zoals een muur, houten schutting of draad, dan kan je egels helpen door het maken van een ‘egelwegel’. Dit is een opening van 15 x 15cm in of onder de tuinomheining, waardoor egels veilig van de ene naar de andere tuin kunnen lopen.

Egelwegel-bordje

Registreer je haag of egelwegel op www.egelstraat.be en voeg een foto toe. Wie zijn egelwegel in Staden registreert, krijgt bovendien een heus ‘egelwegel’-bordje om boven de doorgang te hangen (zo lang de voorraad strekt gratis te verkrijgen bij het onthaal van het gemeentehuis, Ieperstraat 109). Vergeet niet een foto van je egelwegel of andere egelvriendelijke maatregelen op sociale media te plaatsen met de hashtag #egelstraat en #igstaden. Zo kun je ook andere mensen inspireren om egels van een verschrikkelijk lot te redden.

Maak een Egelstraat

Als je in jouw straat of buurt 10 tuinen kan verbinden, wordt deze straat uitgeroepen tot een echte ‘Egelstraat’. Overtuig dus zeker je buren om mee te doen. En wie weet kunnen jullie wel het grootste aantal tuinen met elkaar verbinden, en wint jouw straat de wedstrijd De Langste Egelstraat van Staden! Deelnemen kan je door je haag of egelwegel te registreren op www.egelstraat.be.

Meer info over de campagne en hoe je je tuin egelvriendelijk kunt maken lees je op www.egelstraat.be.

Nieuwsoverzicht
campagnebeeld Egelstraat

Openingsuren & contact

Wonen & Omgeving

adres
Ieperstraat 1098840 Staden
Tel. tel.
051 70 82 01
Fax fax
051 70 42 86
e-mail

Lees meer artikels over

Deel deze pagina