Naar de top van de pagina
Gemeente staden
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Wintertips: bescherm jouw waterleiding en watermeter

woensdag 24 november
De koudste periode van het jaar staat alweer voor de deur. Winterse temperaturen kunnen ervoor zorgen dat jouw waterleiding en watermeter bevriezen. Dit is niet alleen onaangenaam, het kan je ook heel wat geld kosten. Om dit te vermijden, geeft De Watergroep graag enkele tips.

Geef extra aandacht aan je kranen

 • Zorg ervoor dat de temperatuur in alle lokalen met waterleidingbuizen steeds boven het vriespunt blijft. Is het niet mogelijk een vorstgevoelig lokaal te verwarmen? Plaats dan een elektrisch verwarmingslint parallel met de leiding en de watermeter. Knutsel niet zelf iets in elkaar, maar doe een beroep op een vakman.  
 • Geef de nodige aandacht aan buitenkraantjes en leidingen in of tegen koude buitenmuren, vooral als die zijn blootgesteld aan koude wind. 
 • Is de woning in de winter onbewoond? Speel dan op veilig en sluit het water af. Vergeet niet vooraf alle leidingen leeg te laten lopen. Draai daarom alle kranen open nadat je de hoofdkraan hebt dichtgedraaid. 
 • Aangezien niet alle lekken (onmiddellijk) zichtbaar zijn, controleer je best regelmatig de stand van jouw watermeter. Stel je plots een hoog verbruik vast? Ga dan op zoek naar de oorzaak. Je kan bijvoorbeeld ’s avonds voor het slapengaan de stand van de watermeter noteren. Indien je ’s nachts geen water verbruikt hebt en je stelt ’s morgens toch een gewijzigd verbruik vast, dan zit je waarschijnlijk met een lek. 

Controle voordat de winter start

Om goed voorbereid te zijn, controleer je best voor de winter of de hoofdkraan goed sluit en de leegloopkraantjes in de buurt van de hoofdkraan goed werken. Zo kom je in de koude wintermaanden niet voor verrassingen te staan. 

Toch bevroren leidingen?

 • Indien er nergens in de woning stromend water is, controleer dan eerst even bij de buren. Als zij nog wel water hebben, is de kans groot dat jouw leiding ergens bevroren is.
 • Controleer al de leidingen, vooral diegene die zich op onverwarmde plaatsen bevinden. Kijk eerst na of de bevroren leiding geen scheuren of barsten vertoont. Het water begint immers na ontdooiing meteen weer te lopen. Als de leiding al gebarsten is, wacht dan met ontdooien tot een sanitair installateur ter plaatse is om de herstelling uit te voeren.
 • Sluit eerst de hoofdkraan af en ontdooi het gedeelte binnenshuis met een haardroger, en begin ter hoogte van de hoofdkraan. Beweeg de haardroger voortdurend heen en weer. Let op met openstaande kranen. Gebruik nooit een brander, en let op voor smeltgevaar bij kunststofleidingen. Als de watermeter of de aftakking buiten de woning bevroren is, moet je contact opnemen met De Watergroep.
 • Ook als de binneninstallatie geheel of gedeeltelijk bevroren is, kan een haardroger goede diensten bewijzen. Vertrek aan het tappunt en zak zo af naar de hoofdkraan. Draai eerst de hoofdkraan dicht.
 • Als de leidingen ontdooid zijn, kan je de hoofdkraan een beetje opendraaien. Het is immers mogelijk dat er buizen gesprongen zijn, en dan zit je met waterschade als je de hoofdkraan meteen volledig opendraait. Controleer dus eerst of er geen lekken zijn. Indien er een lek is, sluit dan onmiddellijk de hoofdkraan af.
 • Als je er niet in slaagt om de leiding te ontdooien, zit er niets anders op dan te wachten tot het warmer wordt, en de leidingen vanzelf ontdooien. In dat geval hou je de hoofdkraan best dicht als je niet thuis bent of gaat slapen. Zo kan je eventuele lekken bij plotse dooi vermijden.
 • Wees alert voor lekken bij dooi! Wanneer jouw waterleidingen bevroren zijn, kunnen er scheurtjes of barsten ontstaan in de leidingen. Wanneer de bevroren leidingen dan ontdooien, kunnen er lekken ontstaan. Die kunnen zowel zichtbaar als verborgen zijn.
Nieuwsoverzicht