Naar de top van de pagina
Gemeente staden

Staden krijgt 'Pleegzorglabel'

donderdag 18 november
Staden mocht tijdens de Week van de Pleegzorg het 'Pleegzorglabel' in ontvangst nemen. Samen met Pleegzorg West-Vlaanderen bundelt ze de krachten om gezinnen warm te maken om pleegkinderen, -jongeren of -gasten een tweede thuis te geven.

Maatschappelijk draagvlak voor pleegzorg

Sommige kinderen of jongeren wonen bij hun mama en papa, anderen wonen bij een van de twee, en nog anderen wonen een tijdje in een ander gezin, een pleeggezin. Dat gezin biedt hen een warme thuis. Ook volwassenen met een handicap of psychiatrische problematiek wonen soms in een ander gezin. Dat gezin noemen we een gastgezin. Staden is een warme en kindvriendelijke gemeente die kansen geven en grijpen stimuleert. Daarom wil het gemeentebestuur Pleegzorg West-Vlaanderen ondersteunen en pleegzorg (of gastgezinnen) extra in de kijker zetten. Alle kinderen die (tijdelijk) niet (meer) thuis kunnen wonen, krijgen zo de kans om op te groeien in een gepaste thuisomgeving.

Wachtlijsten wegwerken

In West-Vlaanderen zijn er momenteel meer dan 1.000 pleeggezinnen. Samen vangen zij meer dan 1.400 pleegkinderen, -jongeren en -gasten (dit zijn volwassenen met een beperking of psychiatrische problematiek) op. Toch is er dringend nood aan extra pleeggezinnen. Momenteel staan er 200 kinderen en jongeren op de wachtlijst. Voor hen werd er nog geen plekje in een gezin gevonden.

Pleegzorglabel voor Staden

Gemeente Staden draagt haar spreekwoordelijk steentje bij. Momenteel zijn er in de gemeente zeven pleeggezinnen die instaan voor de zorg van negen pleegkinderen en twee pleeggasten. Het voorbije jaar ondersteunde Staden de werking van Pleegzorg West-Vlaanderen door lokalen ter beschikking te stellen en hun missie in de kijker te zetten via gerichte acties. Zo kreeg de zomerzoekactie ‘De Zomerstoel’ tijdelijk een pleegzorgjasje aangemeten. Om die inspanningen en dat engagement officieel te bezegelen mocht Staden tijdens deze Week van de Pleegzorg het officiële ‘Pleegzorglabel’ in ontvangst nemen van Pleegzorg West-Vlaanderen.

Hoe word je pleegzorger?

Om pleegouder te worden, moet je voldoen aan enkele voorwaarden:

  • Je bent minimaal 18 jaar.
  • Alle meerderjarige leden uit het gezin kunnen een uittreksel uit het strafregister model 2 voorleggen.
  • Uit dat uittreksel moet blijken dat niemand strafrechterlijk veroordeeld is voor feiten die onverzoenbaar zijn met pleegzorg.
  • Je kunt een pleegkind of pleeggast een stabiel leefklimaat, structuur, veiligheid en ruimte bieden om een eigen leven uit te bouwen.
  • Je woont in Vlaanderen en hebt voldoende woonruimte.
  • Wil je kinderen of volwassenen met een andere taal of culturele achtergrond opvangen, dan is het belangrijk dat je daarvoor openstaat.


Geïnteresseerd? Surf naar pleegzorg.be en stel je kandidaat. Je ontdekt er meteen ook het A tot Z van de pleegzorg voor moest je nog met vragen of twijfels zitten. 

Nieuwsoverzicht
Overhandiging 'Pleegzorglabel' in het AC/DC

Openingsuren & contact

Welzijn

adres
Ieperstraat 1098840 Staden
Tel. tel.
051 70 82 03
Fax fax
051 70 42 86
e-mail

Deel deze pagina