Naar de top van de pagina
Gemeente staden

Start werken Vrijbosroute

vrijdag 10 september
Maandag 13 september starten de werken aan de Vrijbosroute. De Provincie West-Vlaanderen gaat de spoorwegroute veiliger, comfortabeler, groener en meer herkenbaar maken. Voor de zomer van 2022 moeten de werken achter de rug zijn. Er is een omleiding voorzien om je vlot langs de werken te loodsen.

Aanpak

De werken omvatten verschillende ingrepen. In hoofdzaak zullen vooral de kruisingen met de dwarsende wegen worden aangepakt en zal de huisstijl overal worden toegepast, onder meer met de herkenbare rood-witte mijlpalen. Die moeten helpen om de oversteken beter te accentueren en veiliger te maken. In totaal gaat het om zeventien kruispunten tussen Kortemark en Langemark-Poelkapelle. Een tiental kilometer fietspad krijgt ook een nieuwe toplaag.

Natuur

Naast de mobiliteitsfunctie vormen de Groene Assen ook een belangrijke natuurverbinding. De Provincie wil de ecologische mogelijkheden van de bermen en de bedding beter benutten. Zo zullen er 427 nieuwe bomen worden geplant, met respect voor de omgeving en de naburige landbouwpercelen. Daarvoor moeten 18 bomen worden gerooid en zullen ook een 40-tal zieke essen verwijderd worden.

Timing

De werken zullen ongeveer 200 dagen in beslag nemen. De start is voorzien op 13 september 2021 en vinden bewust in de wintermaanden plaats om de hinder naar de fietsers te verkleinen. Tot 4 oktober worden vooral snoeiwerken uitgevoerd. De echte hinder start pas vanaf 4 oktober. De volledige werfzone wordt dan gevaarlijk om te fietsen. Tegen de zomer van 2022 moeten de werken achter de rug zijn.

Gevolgen voor Staden

In het centrum Staden wordt een ontbrekend stuk pad ter hoogte van het E. Dermautpark aangelegd in halfverharding. Aansluitend zal het Agentschap Wegen en Verkeer het kruispunt met de Diksmuidestraat aanpakken. De fietsroute in Staden (van Langemark tot Kortemark) wordt volledig afgesloten om veiligheidsredenen. De wegomlegging kan je raadplegen op de website van de provincie West-Vlaanderen of ter plaatse door het scannen van de QR code met je smartphone. Zodra stukken volledig afgewerkt zijn, zal de verkeersomleiding voor fietsers en wandelaars aangepast worden. 

Ook enkele gemeentelijke fiets- en wandelroutes zullen een tijdelijke omleiding krijgen:

  • 's Graveneikewandelroute (van Hospitaalstraat tot Stadenberg)
  • Mountainbikeroute Heuvelrug (Stadenberg tot Vijfwegen)
  • Duits Hinterland (Vijfwegen tot Hospitaalstraat)
  • Met Jaek en Nink op roverstocht (Soetestraat tot Vijfwegen)
  • Landbouw is lekker (van Hospitaalstraat tot Stadenberg)

Meer info over de aangepaste fietsroutes komt binnenkort op www.staden.be/fietsen

Nieuwsoverzicht
Fietser op de Vrijbosroute

Openingsuren & contact

Wonen & Omgeving

adres
Ieperstraat 1098840 Staden
Tel. tel.
051 70 82 01
Fax fax
051 70 42 86
e-mail

Lees meer artikels over

Deel deze pagina