Naar de top van de pagina
Gemeente staden

Psychologische zorg voor zelfstandigen in nood

vrijdag 15 oktober
Als gevolg van de COVID-19 pandemie is de geestelijke gezondheid van de gehele bevolking ernstig aangetast. Onder de mensen die een groot risico lopen op psychische problemen, vormen zelfstandigen een bijzonder gevoelige groep. Extra psychologische begeleiding kon hier niet ontbreken.

Hulplijn

De VZW "Un pass dans l’impasse" helpt alle de Belgische zelfstandigen in nood via een hulplijn, een innovatief waarschuwingssysteem en tot 8 gratis psychologische sessies. Iedere zelfstandige in psychologische nood kan rechtstreeks hulp krijgen door naar de gratis tweetalige hulplijn 0800 300 25 te bellen. Deze lijn is bereikbaar van maandag tot vrijdag van 8.30 uur tot 17.00 uur. Bellers worden ontvangen door professionals die een opleiding voor zelfmoordpreventie gevolgd hebben.

8 gratis sessies psychologische zorg

Tijdens het telefonisch contact zullen er sessies met een psycholoog of orthopedagoog in de buurt van de woonplaats van de zelfstandige worden voorgesteld. Zelfstandigen in psychologische nood kunnen tot 8 gratis sessies psychologische zorg krijgen van een erkend klinisch psycholoog of orthopedagoog die een overeenkomst heeft gesloten met de VZW "Un pass dans l’impasse".

Een netwerk verkenners

Het doel van "Un pass dans l’impasse" is ook om de zelfstandigen in nood zo vroeg mogelijk te identificeren om hen naar de gepaste hulp door te verwijzen en zo te voorkomen dat hun onbehagen naar ernstigere psychische stoornissen en een mogelijk risico op zelfmoord evolueert. Om diegenen te helpen die misschien aarzelen om de eerste stap naar psychologische hulp te zetten, is het ook mogelijk om een beroep te doen op verkenners. Maar wie zijn die verkenners en wat doen ze ? Een verkenner vormt de schakel tussen de zelfstandige in nood en een behandeling die aan zijn noden is aangepast. De persoon die zich als verkenner inzet, staat door zijn beroep in contact met de zelfstandige. Enkele voorbeelden van verkenners:

  • een zorgverlener
  • ee ander hulpplatform
  • een OCMW-medewerker
  • een boekhouder
  • een vakbond
  • een sociale verzekeringsinstelling
  • een bankier
  • ...

Deze verkenner activeert een waarschuwing via een online formulier. Uiteraard zal deze waarschuwing, alleen met akkoord van de zelfstandige, in werking worden gezet. "Un pass dans l’impasse" neemt vervolgens contact op met deze zelfstandige en verwijst hem door naar een geconventioneerde klinisch psycholoog of klinisch orthopedagoog die in de buurt van zijn woonplaats werkt. Indien een van de klinisch psychologen of orthopedagogen die bij het project is aangesloten, zelf de waarschuwing voor een zelfstandige activeert, kan deze psycholoog/orthopedagoog de sessies voor de zelfstandige op zich nemen.  

 
Nieuwsoverzicht
uitstekende hand

Openingsuren & contact

Wonen & Omgeving

adres
Ieperstraat 1098840 Staden
Tel. tel.
051 70 82 01
Fax fax
051 70 42 86
e-mail

Deel deze pagina