Naar de top van de pagina
Gemeente staden
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Verhoogde energiepremies voor beschermde afnemers

vrijdag 13 augustus
Veel gezinnen hebben het door de coronacrisis extra moeilijk om hun energiefactuur te betalen. Daarom wordt het sociaal energiebeleid uitgebreid en aangescherpt. Op die manier kunnen meer gezinnen rekenen op extra steunmaatregelen voor het verlagen van hun elektriciteits- en/of aardgasfactuur.

Vlaamse steunmaatregelen

Gratis energiescan

De Vlaamse overheid voorziet in samenwerking met Fluvius extra steunmaatregelen voor beschermde afnemers met als doel het verbruik en dus de energiefactuur zo laag mogelijk te houden. Zo kan je een gratis energiescan aanvragen. Samen met een energiedeskundige ga je op zoek naar tips om het energiegebruik te verminderen.

Verhoogde energiepremies

Daarnaast kan je op sterk verhoogde energiepremies rekenen wanneer je je huis isoleert of je verwarmingsinstallatie vervangt. De basispremie voor de plaatsing van een condensatieketel op gas bedraagt 1800 euro (max. 40% van de factuur). Hiervoor kan je terecht bij Fluvius.

Huur- en isolatiepremie

Als beschermde afnemers kom je ook in aanmerking voor de huur-en isolatiepremie. Kwetsbare huurders kunnen met behulp van een projectpromotor hun slecht geïsoleerde huurwoning renoveren. De Vlaamse overheid voorziet steun bij het plaatsen van hoogrendementsbeglazing, dak- of zoldervloerisolatie en het na-isoleren van spouwmuren. Daarnaast kan je tot 150 euro korting krijgen op de aankoop van een energiezuinige koelkast of wasmachine. Deze kortingsbon kan aangevraagd worden via de website van Fluvius.

Renteloos lenen

Via het Energiehuis kan je als beschermde afnemer tot 15.000 euro renteloos lenen om je woning energiezuinig te maken om op die manier je energiefactuur te verlagen. Bij het energiehuis kan je ook terecht voor allerhande energieadvies en ondersteuning bij het aanvragen van energiepremies.

Uitbreiding sociaal tarief

Tot eind december 2021 heeft een bijkomende groep huishoudens recht op het sociaal tarief voor elektriciteit en aardgas. Het sociaal tarief – ook wel eens de ‘sociale maximumprijzen’ genoemd – is een regeling waarbij personen en gezinnen met een laag inkomen van sterk verlaagde elektriciteits- en aardgasprijzen genieten.


Burgers die recht hebben op een ‘verhoogde tegemoetkoming in de ziektekosten’, krijgen van februari 2021 tot eind 2021 tijdelijk recht op het sociaal tarief voor elektriciteit en aardgas, waardoor ze ook tijdelijk het Vlaamse statuut ‘beschermde afnemer’ krijgen. Door deze tijdelijke uitbreiding van het sociaal tarief is het aantal rechthebbenden in Vlaanderen bijna verdubbeld van 215.000 tot ruim 400.000.

Zoek een goedkopere energieleverancier

Wie niet behoort tot groep van beschermde afnemers, maar wel wil besparen op de energiefactuur, kan kosteloos op zoek gaan naar een goedkopere energieleverancier via de website van de VREG.

Meer informatie over het sociaal energiebeleid en de maatregelen vind je op www.energiesparen.be/sociaal.

Nieuwsoverzicht
campagnebeeld verhoogde energiepremies

Openingsuren & contact

Welzijn

adres
Ieperstraat 1098840 Staden
Tel. tel.
051 70 82 03
Fax fax
051 70 42 86
e-mail

Deel deze pagina

Maak je afspraak bij dienst Leven

Sluiten

Moet je bij dienst Leven zijn en wil je vlot geholpen worden? Maak een afspraak online of telefonisch via 051 70 82 02. Kom je zonder afspraak? Hou er rekening mee dat je even moet wachten tot er een vrij moment is. Of we kijken ter plaatse om een afspraak in te plannen op een andere dag.