Naar de top van de pagina
Gemeente staden

Tips tegen voedselverspilling

donderdag 29 juli
Er belandt heel wat voedsel in de restafvalzak en in veel gevallen gaat het helaas om voedingsmiddelen die eigenlijk nog perfect eetbaar zijn. Jammer, want verspilling van centen, van lekkere producten én een onnodige toename van je afvalberg. Daarom helpen we je even op weg ...

Heel vaak gooien mensen eten weg ‘omdat het over tijd is’, maar dat is dikwijls een spijtige zaak. Er is immers een verschil tussen de datum van minimale houdbaarheid en de uiterste consumptiedatum.

Te gebruiken tot (TGT)

De EU verplicht de vermelding van de uiterste consumptiedatum, voorafgegaan door de woorden ‘Te gebruiken tot’ voor voedingsmiddelen die uit microbiologisch standpunt zeer bederfelijk zijn, zoals vers vlees, vis, bereide slaatjes, enz. Producten waarvan de uiterste consumptiedatum is verstreken, mogen dus niet meer verkocht noch geconsumeerd worden.

Ten minste houdbaar tot (THT)

Minder bederfelijke producten zoals graanproducten, snoepgoed en chips, conserven, diepgevroren producten, thee, koffie, vruchtensappen met lange bewaring, gedroogde kruiden enz. moeten van de Europese Unie een datum van minimale houdbaarheid hebben. Die datum wordt voorafgegaan door de woorden ‘Ten minste houdbaar tot’. Als u dit soort producten consumeert na de vermelde minimale houdbaarheidsdatum, loopt je gezondheid geen gevaar. Op voorwaarde natuurlijk dat het product juist bewaard is en de verpakking niet beschadigd werd. Wat wel kan gebeuren, is dat deze producten na de vermelde datum wat van hun smaak, geur en textuur verliezen.

Samengevat

Producten waarvan de datum na de vermelding ‘Te gebruiken tot’ is verstreken, eet je best niet meer op. Producten met de vermelding ‘Ten minste houdbaar tot’ waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken, kunnen in veel gevallen nog veilig worden opgegeten. Controleer op zicht, kleur en smaak. Zo bescherm je je gezondheid én voorkom je voedselverspilling.

Webinar tegen voedselverlies

Woensdag 29 september is er trouwens de Internationale Dag tegen Voedselverspilling. Je kan die dag deelnemen aan een gratis webinar vol tips om voedselverlies aan te pakken. Meer info op www.mirom.be.

Nieuwsoverzicht
Koelkast gevuld met groenten en fruit

Openingsuren & contact

Wonen & Omgeving

adres
Ieperstraat 1098840 Staden
Tel. tel.
051 70 82 01
Fax fax
051 70 42 86
e-mail

Lees meer artikels over

Deel deze pagina