Naar de top van de pagina
Gemeente staden
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Bodemsaneringsfonds voor de garage-, carrosserie-, en landbouwmachinesector

donderdag 17 juni
Ben of was je garagist, carrossier of onderhoud je landbouwvoertuigen? Ben je eigenaar van een stuk grond waarop één van bovenstaande activiteiten wordt of ooit werd uitgeoefend? Dan is dit belangrijke informatie.

Alle werkplaatsen uit de sector moeten hun bodem laten onderzoeken

Alle werkplaatsen, ook klasse 3 bedrijven, zijn verplicht om hun bodem te laten onderzoeken. Dit moet de eerste keer 12 jaar na de start van de exploitatie op een nog niet onderzochte grond. Een dergelijk onderzoek noemt een Oriënterend Bodemonderzoek (OBO). Nadien dient men een OBO om de 20 jaar te herhalen.

Een OBO is eveneens nodig als u de activiteit stopzet of het terrein wil overdragen (bv. verkopen). De notaris kan de akte niet opmaken zonder dat er een bodemattest is. Ook gronden waar in een lang verleden een dergelijke activiteit werd uitgeoefend en die nog geen OBO hebben na de stopzetting moeten worden onderzocht.

Blijkt bij het OBO de grond vervuild, dan is de overdracht niet mogelijk zonder dat er verdere stappen worden ondernomen en loopt de verkoop vertraging op.

Tersana staat aan je zijde met 40% subsidies

Indien je grond verontreinigd is, dan kan Tersana je helpen:

  • Tersana neemt de saneringsplicht van je over, organiseert en volgt de hele sanering op.
  • Daarnaast krijg je 40% subsidies op het totale kostenplaatje: onderzoek, sanering en diensten van Tersana inbegrepen.
  • Tersana helpt eveneens bij de overdracht (bijvoorbeeld verkoop) van een grond die nog niet is gesaneerd.

Aansluiten kan slechts tot 31 maart 2022.

Laat je grond zo snel mogelijk onderzoeken

Tersana sluit binnen een klein jaar haar deuren voor nieuwe aansluitingen. Omdat de bodemsaneringsdeskundigen het druk hebben, kan het een tijd duren voordat een OBO is afgerond. Wacht dus niet langer om je grond te laten onderzoeken. Je vraagt best een offerte bij 3 erkende bodemsaneringsdeskundigen bij jou in de buurt. 

Meestal is er geen vuiltje aan de lucht. Wordt er toch verontreiniging aangetroffen, dan bent je op tijd om een beroep te doen op Tersana. Meer informatie lees je op www.tersana.be. Je vindt er alle informatie, kan een test doen om te zien of je in aanmerking komt voor de subsidies. Je vindt er ook tips om bodemverontreiniging te voorkomen. Tersana is bereikbaar via info@tersana.be of op 02 776 78 75.

Nieuwsoverzicht
aarde

Openingsuren & contact

Wonen & Omgeving

adres
Ieperstraat 1098840 Staden
Tel. tel.
051 70 82 01
Fax fax
051 70 42 86
e-mail

Lees meer artikels over

Deel deze pagina