Naar de top van de pagina
Gemeente staden

Reizen in de zomermaanden

maandag 7 juni
Vrijdag boog het Overlegcomité zich onder andere over het vrij en veilig reizen binnen de Europese Unie tijdens de zomer. Dat zal kunnen op basis van het Europees digitaal coronacertificaat dat vanaf 1 juli in alle EU-landen wordt gebruikt. Er is ook een beslissing genomen over de gratis PCR-testen.

Vertrek naar het buitenland

Het Europees digitaal coronacertificaat is het bewijs dat iemand tegen corona is gevaccineerd, negatief op corona is getest of van corona is hersteld. Wie over dit certificaat beschikt, kan binnen de lidstaten van de Europese Unie vrij reizen. Bestemmingslanden kunnen steeds bijkomende voorwaarden stellen. Op voorhand controleren over de precieze reisvoorwaarden van het land van bestemming of van de landen waar je in transit bent, is dus geen overbodige luxe. Reizen buiten de Europese Unie blijft ondertussen sterk afgeraden.

Hoe aanvragen?

De nationale overheden regelen de afgifte van het certificaat. Het kan bijvoorbeeld worden verkregen bij de testcentra, de gezondheidsautoriteiten, of via een e-gezondheidsportaal. De digitale versie kan worden opgeslagen op een smartphone of tablet. Je kunt ook om een papieren versie vragen. De lidstaten zijn het eens geworden over een gemeenschappelijk model van de elektronische en de papieren versie om de erkenning te vergemakkelijken. Het coronacertificaat bevat een QR-code met een digitale handtekening dat gescand wordt bij controle.

Surf naar www.covidsafe.be en volg de stappen. De mogelijkheid bestaat ook om via de app (Google Play of de App Store) de certificaten te downloaden.

Terugkeer als inwoner na verblijf in het buitenland

Benieuwd welke kleur de verschillende landen in de Europese Unie hebben? Dit kan je perfect nakijken via www.reopen.europa.eu/nl of via Google Play of de App Store. Ieder kleur heeft eigen voorwaarden.

Terugkeer uit groene of oranje zone

Geen verplichting tot quarantaine of test. Let wel: de status van een zone kan tijdens je verblijf steeds wijzigen.

Terugkeer uit rode zone

  • Beschik je over een digitaal coronacertificaat met volledige vaccinatie (+ 2 weken), een recente negatieve PCR-test (minder dan 72 uur oud) of herstelcertificaat: je hoeft niet in quarantaine
  • Wie zich bij aankomst onmiddellijk laat testen (dag 1 of dag 2), hoeft niet in quarantaine. Kinderen onder de 12 jaar vrijgesteld van testverplichting.

Terugkeer uit zone met heel hoog risico

  • Verplichte quarantaine van 10 dagen met PCR-test op dag 1 en dag 7.
  • Deze verplichting geldt ook voor personen die volledig gevaccineerd zijn of in het land zelf een negatieve test hebben afgelegd. Het gaat immers om gevaarlijke virusvarianten.

Passenger Location Form blijft behouden

Aan het gebruik verandert niets. Het onderscheid tussen professioneel en niet-professioneel vervalt: ook voor professionele reizen moet vanaf 1 juli een PLF ingevuld worden. 

Twee gratis PCR-testen

Het coronavaccin dient om immuniteit te verweren. Voor kinderen en jongeren tussen 6 en 17 jaar én voor volwassenen die nog niet de kans kregen om zich volledig te vaccineren, wordt de kostprijs van een PCR-test terugbetaald tot maximum 55 euro. Het betreft testen afgenomen in België. De financiële tegemoetkoming kan maximaal 2 keer gebruikt worden, tijdens de maanden juli, augustus en september.

Vraag tijdig een kids-ID aan

Reizende kinderen onder 12 jaar hebben een kids-ID nodig. Vraagt dit uiterlijk 3 weken voor je vertrek naar het buitenland aan bij de dienst Leven. Maak hiervoor een afspraak en breng recente pasfoto's mee.
Nieuwsoverzicht
wereldkaart met foto's, vergrootglas, fototoestel

Openingsuren & contact

Communicatie

adres
Ieperstraat 1098840 Staden
Tel. tel.
051 70 82 00
e-mail

Lees meer artikels over

Deel deze pagina