Naar de top van de pagina
Gemeente staden

(H)eerlijk Staden: de kortste weg naar lokale teelt

vrijdag 8 april
De campagne (H)eerlijk Staden toont je de kortste weg naar producten geteeld op Stadense bodem. Bij de lokale landbouwer of sierteler krijg je niet alleen kwaliteit, maar ook het milieu en de lokale economie varen er wel bij. En die duurzame keuze kan je nu ook een Stadenbon van 50 euro opleveren!

Van grond tot mond

Onder de noemer (H)eerlijk Staden, een combinatie van heerlijk en eerlijk, toont het gemeentebestuur je de kortste weg naar teelt, van bloemen tot groenten, waarbij de kweker rechtstreeks verkoopt aan de verbruiker. In een notendop: de korte keten. Zo kan de landbouwer of sierteler uit jouw buurt zijn prijs, de productiemethode en het aanbod zelf bepalen. In ruil krijg je verse en kwaliteitsvolle producten met liefde geteeld, zonder veel voedselkilometers of verpakkingsafval. Je geeft met je lokale aankoop ook het milieu, de eigen gezondheid en de gepassioneerde landbouwers en siertelers een duwtje in de rug. 

Overzicht van lokale producenten

In de week van 11 april krijgt elke inwoner een brochure in de bus. Daarin vinden ze alle geregistreerde lokale aanbieders met een overzicht van hun producten en verkooppunten. De boodschap van het gemeentebestuur is duidelijk: ga voor lokale teelt en steun de producent in jouw buurt! Een duurzame keuze die het gemeentebestuur wil belonen.

Win win win

Breng je een bezoekje aan de producenten uit de brochure? Dan maak je kans op één van de Stadenbonnen, dé lokale cadeaubon bij uitstek, ter waarde van 50 euro. Per producent verloot het gemeentebestuur één Stadenbon. Hoe meer lokale verkooppunten je bezoekt, hoe groter de kans dat je een bon in de wacht sleept.

Hoe neem je deel?
  1. Vul de deelnamestrook in die je in de de brochure vindt (staat enkel in de gedrukte versie, niet in de digitale folder). Per producent vind je een bon. 
  2. Ga vóór 5 september langs bij één van zijn of haar verkooppunten in Staden, geniet van zijn lokale producten en deponeer je formulier in de wedstrijddoos.
  3. Even geduld tot 15 september, want dan maakt Staden de winnaars bekend via deze website en de Facebookpagina van gemeente Staden. Als winnaar word je persoonlijk op de hoogte gebracht.

Onder 'Downloads' vind je de brochure terug met alle deelnemende producenten. In de digitale folder zitten geen deelnameformulieren, die vind je in het exemplaar dat je in je brievenbus ontvangt.

Gratis bloemzaadjes

Dit jaar kan je ook zelf aan de slag. Door in je tuin een bloementapijt aan te leggen, help je de bijtjes en de natuur een handje. En dat kunnen we alleen maar toejuichen. Daarom vind je in de folder een bon voor gratis bloemzaadjes. Die bon kan je inwisselen tegen een zakje bloemzaad op volgende locaties:

  • AC/DC, Ieperstraat 109 in Staden
  • Recyclagepark, De Linde 14 in Staden
  • Net!Werk, Lepelstraat 3 in Oostnieuwkerke

Fietstocht 'Landbouw is Lekker'

Je kan deze editie ook van dichtbij en met je fiets kennis maken met alle aanbieders uit deze folder. Je ontdekt de link tussen wat je op het terrein ziet en wat uiteindelijk op jouw bord of in je tuin terecht komt. Met ‘Landbouw is Lekker’ fiets je 50 kilometer langs mooie vergezichten en lokale landbouwers. Ontdek de volledige fietsroute op RouteYou. 

Nieuwsoverzicht