Geef de kievit een toekomst

vrijdag 2 april
De kievit en de scholekster, typische zwart-witte vogels die we vaak op de akkers zien, hebben het moeilijk. Daarom gaan het Stadlandschap West-Vlaamse hart, Inagro en Boerennatuur Vlaanderen op zoek naar gemotiveerde landbouwers om deze vogels te helpen.

Opgepast voor het nest van de kievit

Kievit en scholekster nestelen in onze streek graag op braakliggende akkers zoals maïsstoppels. De nesten zijn niet meer dan een ondiep kuiltje met wat strootjes en met daarin eieren. Deze nesten zijn moeilijk te zien en worden tijdens de voorjaarswerkzaamheden op de akkers vaak onbewust vernietigd.

Drones en vrijwilligers sporen nesten op

Om dit te voorkomen bouwt Stadlandschap West-Vlaamse Hart een netwerk uit van vrijwilligers die bereid zijn om op vraag van de landbouwer de nesten aan te duiden voor de bewerking. Waar nodig schakelen ze in samenwerking met Boerennatuur Vlaanderen drones in om de nesten mee op te sporen. Zo kan je als landbouwer om de nesten heen ploegen of de machine opheffen of de eieren heel kort even verleggen en terug plaatsen.

Vergoeding voor wie bewerking uitstelt

Wil je nog een stapje verder gaan en ben je in de mogelijkheid om de bewerking uit te stellen? Dan geeft Stadlandschap West-Vlaamse Hart jou een vergoeding. Ze vragen je dan om geen grondbewerkingen uit te voeren tussen 15 maart en 15 mei en een onverstoorde braakstrook aan te leggen tot 1 oktober. Die dient als toevluchtsoord voor de kievitskuikens wanneer de rest van het perceel na 15 mei bewerkt wordt.

Meer info

Broeden er regelmatig kieviten of scholeksters op jouw akker en wil je ze graag helpen? Neem dan vrijblijvend contact op met Katrien Geurts van de provincie West-Vlaanderen via katrien.geurts@west-vlaanderen.be of 0491 96 24 07.

Nieuwsoverzicht