Naar de top van de pagina
Gemeente staden
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Sociaal tarief energie

dinsdag 23 maart
De federale regering besloot om het sociaal tarief energie tijdelijk ook toe te kennen aan personen die recht hebben op de verhoogde tegemoetkoming. Dit om de gevolgen van de coronacrisis te verzachten. Deze uitbreiding is tijdelijk vanaf 1 februari tot en met 31 december 2021.

Wachten tot de start van een nieuw kwartaal

Het sociaal tarief voor elektriciteit en/of aardgas wordt voor de meesten van deze doelgroep automatisch toegepast. De federatie van energieleveranciers (FEBEG) vraagt nog even geduld te hebben vooraleer het op de voorschotfactuur te zien is. Voor de toepassing van het sociaal tarief, worden de leveranciers per kwartaal op de hoogte gebracht van de lijst van alle rechthebbenden. De eerstvolgende keer is dat in april 2021. Dan pas zal de leverancier weten wie de nieuwe rechthebbenden zijn. De betrokken klanten zullen het sociaal tarief dus ten vroegste vanaf mei 2021 op hun energiefactuur zien. De energieleverancier zal het sociaal tarief retroactief moeten toepassen vanaf 1 februari 2021. Er zal dus een correctie, bijvoorbeeld op de jaarfactuur, komen die geldt vanaf februari 2021.

Gevolgen voor het Vlaams sociaal energiebeleid.

De beslissing om de doelgroep sociaal tarief uit te breiden is een beslissing van de federale regering en heeft ook gevolgen voor het Vlaams sociaal energiebeleid. Vlaams minister van energie Zuhal Demir bevestigde dat de uitgebreidere doelgroep sociaal tarief ook recht heeft op de verhoogde premies en tegemoetkomingen voor beschermde afnemers.

Mutualiteitsklever eindigt op 1

Iedereen die een verhoogde tegemoetkoming heeft - het nummer op de mutualiteitsklever eindigt op 1 - heeft tot einde van dit jaar recht op:

  • Kortingsbon bij aankoop van een energiezuinige wasmachine of koelkast.
  • Premie voor een condensatieketel.
  • Verminderd tarief van de bijdrage energiefonds.
  • Verhoogde Fluvius-premies voor energiebesparende investeringen in de woning.
  • Verhoogde laag e-peil premie (+20%) voor energiezuinige nieuwbouwwoningen of -appartementen (als de bouwaanvraag uiterlijk op 31/12/2016 werd ingediend).

Daarnaast steeds recht op:

Voor meer vragen kan je terecht bij de dienst Welzijn via 051 70 82 03 of welzijn@staden.be.

Nieuwsoverzicht
brandend gasfornuis

Openingsuren & contact

Welzijn

adres
Ieperstraat 1098840 Staden
Tel. tel.
051 70 82 03
Fax fax
051 70 42 86
e-mail

Deel deze pagina