Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Bestrijding van de buxusmot op de begraafplaatsen

donderdag 11 maart
Onze tuinen en struiken zater er vol mee de afgelopen jaren: rupsen van de buxusmot. De buxusmot komt inmiddels in heel België voor. Ook de struiken op de begraafplaatsen en de graven worden aangetast.

Wat doet de buxusrups verkeerd?

Veel mensen zijn de buxusmot liever kwijt dan rijk omdat de rupsen de buxusstruiken volledig kaalvreten. De vlinders/motten leggen eitjes in de buxus waarna de uitgekomen rupsen zich volvreten. De buxusrups kan je het hele jaar door aantreffen in je struik. De struik heeft een groot herstelvermogen, maar als een buxus jaar na jaar wordt aangevreten, is hij daar niet tegen opgewassen. Via Natuurpunt kom je alles te weten over de buxusmot.

Buxussen op begraafplaatsen zien ook af

Op de begraafplaatsen van gemeente Staden staan veel buxusstruiken. Vaak als haagje aangeplant langs paden, als randbeplanting in plantsoentjes of op een graf. Alle aangetaste buxusstruiken in eigen beheer hebben we inmiddels opgeruimd en vervangen we door gras of een alternatief.

De kapotte buxusstruiken op de graven willen we ook graag opruimen, omdat we vinden dat dit de graven ontsiert. Voor het verwijderen hebben we graag contact met de eigenaar van het graf. Omdat het om een grote hoeveelheid graven en ook oude graven zonder actuele contactgegevens gaat, is dit niet haalbaar.

Daarom willen we met een informatiepaneel op elke begraafplaats de bezoekers informeren over deze werkzaamheden. Die zullen rond 15 april afgerond zijn. 

Meer info kan je bekomen bij de dienst Wonen en Omgeving via ruimte@staden.be of 051 70 82 01. 

Nieuwsoverzicht
kapotte buxusstruik

Openingsuren & contact

Wonen & Omgeving

adres
Ieperstraat 1098840 Staden
Tel. tel.
051 70 82 01
Fax fax
051 70 42 86
e-mail

Lees meer artikels over

Deel deze pagina