Gratis inzameling van matrassen op recyclagepark

vrijdag 26 februari
Vanaf 1 januari 2021 kan je je afgedankte matras gratis inleveren op het recyclagepark. Let wel! Ze mogen niet nat of vuil zijn. Staden is hierin proefgemeente binnen onze regio! We houden ze bij om dan vanaf 1 juli te recycleren.

Stap in de goede richting

Vanaf 1 januari 2021 moeten producenten betalen voor de inzameling en verwerking van afgedankte matrassen. Die producentenverantwoordelijkheid is een erg belangrijke stap in de goede richting. Op deze manier worden producenten 100% verantwoordelijk voor hun producten zodra die afval worden. Lokale besturen ontvangen vanaf dan ook een vergoeding van de producenten. Het betekent ook dat consumenten vanaf dan een milieu-bijdrage moeten betalen bij de aankoop van een nieuwe matras.

Overgangsperiode tijdens eerste helft 2021

De regeling kwam er in december 2020. Daardoor is de eerste helft van 2021 een overgangsperiode: je kan je afgedankte matrassen al gratis deponeren op het recyclagepark maar ze kunnen nog bij het grofvuil terecht komen. Dan worden ze verwerkt in een verbrandingsinstallatie met energierecuperatie. Ten laatste vanaf juli 2021 worden de matrassen selectief ingezameld: ze belanden dan in een aparte container en worden ontmanteld en gedeeltelijk gerecycleerd. Dat laatste is het doel!

Ook verkopers nemen matrassen terug

Door de producentenverantwoordelijkheid spelen ook verkopers van matrassen een rol bij de inzameling van afgedankte matrassen. Heel wat verkopers bieden die dienstverlening reeds aan. Een lijst van winkels die vrijwillig oude matrassen inzamelen bij de aankoop van een nieuwe matras kan je binnenkort terugvinden op www.valumat.be.

Nieuwsoverzicht
knuffelbeertje op een matras

Openingsuren & contact

Recyclagepark

adres
De Linde 148840 Staden
Tel. tel.
051 70 42 94
e-mail

Deel deze pagina