Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Geen buitenschoolse kinderactiviteiten tot en met 3 februari - wordt niet verlengd

dinsdag 2 februari
Het coronavirus vond zijn weg naar één van de jeugdsportclubs in onze gemeente. Op basis van de eerste vaststellingen besliste het COVID-19-team - een groep van experten, noodplanambtenaren en burgemeesters - om extra maatregelen te nemen voor de gemeenten Hooglede en Staden.

UPDATE 2 FEBRUARI:

We kregen zopas het goede nieuws dat de epidemiologische situatie bij één van onze jeugdsportclubs onder controle is. Na evaluatie werd beslist de extra maatregel in zowel Staden als Hooglede niet meer te verlengen na 3 februari 2021.

Vanaf donderdag 4 februari zijn de nationale maatregelen van tel voor buitenschoolse kinderactiviteiten jonger dan 13 jaar:

  • maximum groep van 10 kinderen
  • keuze uit 1 activiteit
  • het deeltijds kunstonderwijs valt hier buiten.  

Van besmetting tot COVID-19-team

Deze week werd een coronabesmetting vastgesteld bij één van de jeugdsportclubs in Oostnieuwkerke. In overleg met de club bracht het gemeentebestuur alle contacten met de besmette begeleiders in kaart. Daarbij is vastgesteld dat er contact was met leerlingen van vier scholen uit de regio, twee in Hooglede en twee in Staden. Het COVID-19-team van de eerstelijnszorgzone Midwest, bestaande uit een medisch expert, een vertegenwoordiging van de centra voor leerlingenbegeleiding, noodplanambtenaren en burgemeesters van de gemeentes Hooglede en Staden en de noodplanambtenaar van politiezone RIHO, planden een spoedoverleg om de situatie te evalueren. Alle hoogrisicocontacten werden getest en zijn momenteel in quarantaine.

Het zekere voor het onzekere

In afwachting van de testresultaten is beslist om op veilig te spelen. De gemeentebesturen van Staden en Hooglede schrappen van vrijdag 29 januari tot en met woensdag 3 februari alle buitenschoolse kinderactiviteiten voor -13-jarigen (kinderen die school lopen in het lager onderwijs) op het grondgebied, zowel binnen- als buitenactiviteiten van sport, jeugdverenigingen, kunstacademies ...

Deze maatregel is geldig voor alle activiteiten die op de gemeente doorgaan maar is ook geldig voor kinderen van onze gemeente die op een ander grondgebied aan groepsactiviteiten deelnemen. Kinderen die in onze gemeente wonen, mogen dus ook niet deelnemen aan activiteiten in een andere gemeente!

De scholen en de buitenschoolse kinderopvang blijven open, maar nemen de nodige voorzorgen en beperken de contacten tussen de verschillende bubbels. De situatie wordt dinsdag 2 februari geëvalueerd. Het COVID-19-team buigt zich dan over de testresultaten en kijkt of extra maatregelen eventueel nodig zijn.

Nieuwsoverzicht