Stadenaars krijgen coronavaccin in Expo Roeselare

vrijdag 15 januari
Om de coronacrisis in te dijken, wil België minstens 70 % van de bevolking vaccineren. Met het coronavaccin kan je voorkomen dat je ernstig ziek wordt én levens redden. In Vlaanderen komen daarom 120 vaccinatiecentra. Stadenaars kunnen voor hun vaccin terecht in Expo Roeselare.

Eén vaccinatiecentrum voor de regio

Roeselare, Ardooie, Ledegem, Moorslede, Hooglede, Lichtervelde en Staden kiezen samen voor één vaccinatiecentrum op site Schiervelde. Daar is voldoende ruimte, de site is vlot bereikbaar met de wagen en openbaar vervoer en er is een ruime parking. Wanneer de aanvoer van voldoende vaccins verzekerd is, kan deze locatie met 2 tot 6 vaccinatielijnen tot 1.680 burgers per dag vaccineren. Het centrum zal 8 tot 14 uren per dag open zijn en dit 7 op 7. Indien nodig, is er een opschaling naar bijkomende lijnen mogelijk.

Vanaf 15 februari paraat

De inrichting, coördinatie en bemanning van het centrum wordt vorm gegeven samen met de evenementensector. Het vaccinatiecentrum opent de deuren op 15 februari, na 2 weken proefdraaien, bij de start van vaccinatiefase 1b. Dat is de fase waarin de  65-plussers, de mensen met onderliggende gezondheidsproblemen en wie een essentieel beroep heeft (volgens richtlijnen van de hogere overheid) aan de beurt zijn. Tenslotte werken de 7 gemeenten ook een “vaccin mobiliteitsplan” uit zodat wie minder mobiel is, zich ook makkelijk naar de expo kan verplaatsen.
 
In een derde fase, wanneer er veel vaccins geleverd zijn, komt de rest van de bevolking aan de beurt. In totaal kunnen er dus zo’n 100.000 burgers in het vaccinatiecentrum op site Schiervelde gevaccineerd worden.

7 dagen op 7

Naast infrastructuur en vaccins vormen medewerkers een grote uitdaging om het vaccinatiecentrum 12 uur per dag én 7 dagen op 7 te laten functioneren. Naast geschoold medisch personeel – waaronder verpleegkundigen en artsen – is er nood aan heel wat medewerkers voor uiteenlopende ondersteunende functies. Wie een handje wil toesteken, is welkom op 1788 of www.helpdehelpers.be.

Hoe verloopt de vaccinatie?

Je ontvangt een uitnodiging van de Vlaamse overheid om je vrijwillig te vaccineren, met vermelding van het vaccinatiecentrum waar je je dient aan te bieden. In elk vaccinatiecentrum zijn er meerdere vaccinatielijnen. In elke vaccinatielijn wordt één type vaccin toegediend, goed voor 20 tot 25 inentingen per uur. Dit betekent dat op hetzelfde moment verschillende personen ingeënt kunnen worden, op voldoende afstand van elkaar.

Hoe werkt het concreet?

  • Stap 1: je komt binnen bij het onthaal. Een onthaalmedewerker checkt je identiteitsgegevens en brengt je naar de registratie.
  • Stap 2: daar geeft een verpleegkundige je info over het vaccin en overlopen jullie je medische voorgeschiedenis en gezondheidstoestand. Je krijgt er ook een afspraak voor de tweede inenting. 
  • Stap 3: daarna ga je naar de vaccinatieruimte waar een verpleegkundige je vaccineert. Na de vaccinatie mag je een kwartiertje rusten in de wachtruimte onder toezicht van een arts. 

Is het vaccin betrouwbaar?

Met het coronavaccin kan je voorkomen dat je ernstig ziek wordt én levens redden. Heel belangrijk dus om je te laten inenten. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor elkaar. En het is oké om je daar vragen bij te stellen! Maar wees gerust, het vaccin is uitgebreid getest en voldoet aan de strenge Europese veiligheidsnormen.

Zit je toch nog met vragen? Dan kan onderstaand filmpje al wat duidelijkheid scheppen of neem zeker ook een kijkje op www.laatjevaccineren.be!

Nieuwsoverzicht
Campagnebeeld vaccinatie coronavirus

Openingsuren & contact

Informatie & Onthaal

adres
Ieperstraat 1098840 Staden
Tel. tel.
051 70 82 00
Fax fax
051 70 42 86
e-mail

Lees meer artikels over

Deel deze pagina