Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Sporters beleven meer, ook in coronatijden

maandag 4 mei
Vanaf maandag 4 mei versoepelen de quarantainemaatregelen in ons land geleidelijk aan. Ook de regels rond sporten worden wat soepeler. Want net nu we veel thuis zitten, is bewegen extra belangrijk! Daarom helpen we je graag op weg. Wat mag en wat mag niet?

Wat mag?

 • Een kleine verplaatsing per wagen heen en terug naar een sportterrein in openlucht (bv. atletiekpiste) is toegestaan. Gebruik je gezond verstand en beperk je verplaatsing naar terreinen in jouw (buur)gemeente of omgeving.
 • Je mag contactloze sporten beoefenen in de buitenlucht met maximaal drie personen (inclusief jezelf, de anderen zijn vaste sportpartners). Je moet wel steeds de fysieke afstand van 1,5 meter respecteren.
 • Naast de al toegestane sporten (wandelen, lopen en fietsen) mag je nu ook andere contactloze sporten beoefenen zoals atletiek, tennis, skeeleren, hengelen, petanque,...
 • Ritten te paard zijn toegestaan, maar enkel met het oog op het welzijn van het dier en met een maximum van twee ruiters.

Wat mag (voorlopig) niet?

 • Sporten waarbij het materiaal het virus kan overdragen;
 • Sporten in ploegverband en competitiesport is geannuleerd tot en met 31 juli;
 • jeugdsportkampen;
 • Heropening van indoorsportinfrastructuur;
 • Toegang tot de kleedkamers en horeca van sportinfrastructuur, zowel van de gemeente als privé. Toiletten mogen wel open blijven, maar mogen maximum gebruikt worden door 1 persoon per ruimte. En ook hier is het belangrijk om steeds nodige voorzorgen te nemen rond hygiëne.
 • Vanaf 18 mei mogen trainingen en lessen in open lucht hervat worden. Dit kan met maximaal 20 personen en de afstandsregels moeten gerespecteerd worden. Er moet ook een coach aanwezig zijn.

De Nationale Veiligheidsraad bekijkt van week tot week de evolutie van het virus. Op basis daarvan doet ze aanbevelingen om de voorzorgen te versoepelen of te verstrengen.

Neem extra voorzorgen

 • Als het te druk is in de buurt van een sportterrein, ga er dan niet sporten en kom op een rustiger tijdstip terug.
 • Gebruik zoveel mogelijk je eigen materiaal (tennisballen, speren, voetballen,…). Ontsmet nadien al het materiaal om besmetting te vermijden.
 • Na het sporten ga je meteen naar huis!

Blijf sporten

Bewegen is en blijft belangrijk, ook in tijden van corona. Daarom bundelden de grootste sportorganisaties van Vlaanderen de krachten om je correct te informeren. Surf naar www.blijfsporten.be voor handige tips om in deze uitzonderlijke tijd te blijven bewegen. Wij geven hier alvast een kort overzicht van de handigste tips om veilig te sporten:

 1. Als je nu pas begint met sporten of bewegen, bouw dan heel langzaam op.
 2. Beweeg, train of sport, maar doe het kalm aan: niet intensief en niet te lang aan één stuk.
 3. Doe je normaal duurinspanningen, kies dan nu voor intervalactiviteiten.
 4. Oefen wanneer het kan in de open lucht (buiten, tuin, koer, balkon…).
 5. Binnen sporten of bewegen is nog altijd veel beter dan niet bewegen.
 6. Sport bij voorkeur in je eentje (of beperk je tot je huisgenoten of 2 niet-huisgenoten).
 7. Kom je tijdens het sporten in de buurt van anderen, hou dan 1,5 meter afstand en doe geen high fives, handshakes of hugs.
 8. Doe niets samen in de marge van je sportactiviteit: niet samen met de auto naar de sportactiviteit, niet samen omkleden,...
 9. Raak alleen je eigen materiaal aan: gebruik je eigen drinkbus en handdoek, en ook alleen persoonlijk sportmateriaal.
 10. Sport niet als je ziek bent, ook niet individueel. Onthoud ook dat je na koorts niet meteen weer mag sporten, maar nog evenveel dagen moet rusten als dat je koorts hebt gehad. Na bijvoorbeeld 3 dagen koorts begin je dus pas op dag 7 weer te sporten.

Kom je buiten, ga je sporten en wil je dat delen met de wereld? Doe gerustt! Deel je sportfoto met #destadenaar en #sportersbelevenmeer! En misschien krijgt jouw foto wel een plaatsje in de volgende editie van De Stadenaar.

Nieuwsoverzicht
Loper

Openingsuren & contact

Vrije Tijd

adres
Ieperstraat 1098840 Staden
Tel. tel.
051 70 82 04
e-mail

Deel deze pagina