Veilig naar school met Straffe Staf!

Te voet, met de fiets of de auto. De weg naar school moet voor elk kind veilig zijn. Daarom zet het gemeentebestuur Staden extra in op verkeersveiligheid. Dat doen we met de preventiecampagne ‘Veilig naar school met Straffe Staf’. Zo worden leerlingen, ouders en bewoners bewust van het belang van behoedzaam rijden in een schoolomgeving. Want de veiligheid van een kind staat altijd voorop. De campagne kadert binnen het Save Charter dat het gemeentebestuur vorig jaar ondertekende. Sindsdien werken we actief aan veiligheid in het verkeer via tal van acties.

Snelrijders beperken

Het gezicht van de campagne is Straffe Staf. Hij lijkt als twee druppels water op Superman en houdt elke bestuurder nauwlettend in het oog. Met de bijhorende slogan ‘Straffe Staf neemt je snelheid af’ willen we snelrijders beperken in en rond de schoolomgeving.

Straffe Staf zal in het Stadense straatbeeld duidelijk zichtbaar zijn. Zo komt er een opblaasbare pop die op geregelde tijdstippen op verschillende locaties zal staan. Ook komen er grote en kleine aanduidingsborden in Staden, Westrozebeke, Oostnieuwkerke en Vijfwegen. Kortom: je zal niet naast Straffe Staf kunnen kijken.

Bijkomende acties

In functie van het veilig schoolbegin nam het gemeentebestuur Staden nog enkele bijkomende acties:

  • De Octopuspanelen ter hoogte van de oversteekplaatsen aan de scholen kregen een nieuwe kleur.
  • Er werd een Kiss & Ride-zone ingericht ter hoogte van de basisschool in de Filip van Arteveldestraat.
  • Ter hoogte van de nieuwe naschoolse opvang in de Ieperstraat voerden we een verkeersreglement van ‘kort parkeren’ in. Ook 4 parkeerplaatsen kregen een nieuwe kleur.
  • In de Rekestrat en Sint Elooistraat werd een fietssuggestiestrook geschilderd.
  • Ter hoogte van de scholen vervingen we de oude witte aanduidingen ‘opgepast oversteek schoolgaande kinderen’ door gekleurde aanduidingen.

Samenwerking met scholen

De focus van de preventiecampagne blijft echter de schoolomgeving. Daarom werken we intensief samen met de verschillende schoolgemeenschappen om van Straffe Staf een straffe campagne te namen. Zo siert een grote banner elke Stadense schoolmuur en krijgen alle leerlingen heel wat preventiemateriaal mee naar huis.

 

E-loket

  • Bevraging - openingsuren en tevredenheid kinderopvang

    Formulier