Dit nieuwsbericht is niet actueel.

De nieuwe blauwe zak: het antwoord op 5 pertinente vragen

woensdag 31 juli
Sinds 1 juni zijn de sorteerregels voor PMD uitgebreid en voortaan mag er veel meer in de blauwe zak. Toch is het niet onlogisch dat er nog vragen zijn over wat kan en wat niet, en hoe je je afval moet aanbieden. Daarom hier: het antwoord op vijf vaak voorkomende vragen over de nieuwe blauwe zak.

1. Mag ik mijn oude PMD-zakken nog gebruiken?

Jazeker. Je mag de oude officiële PMD-zakken van MIROM nog gebruiken en de extra plastic verpakkingen erin gooien. De ophalers nemen deze zakken nog steeds mee. In de meeste verkooppunten kan je ondertussen wel al zakken met een nieuwe opdruk kopen.

2. Moeten potjes en schaaltjes uitgewassen zijn?

Verpakkingen moeten leeg zijn, maar niet noodzakelijk uitgewassen. Potjes van etenswaren schraap je dus leeg voor je ze in de PMD-zak gooit. Uitwassen is niet nodig, maar … uitspoelen kan soms handig zijn om geur- en andere hinder te vermijden. Zeker als het gaat om zuivel of vleesbereidingen.

3. Waarom mag je potjes of bakjes niet stapelen, zelfs als ze van dezelfde soort plastic zijn?

Om de verschillende soorten verpakkingen goed te kunnen recycleren, worden in de sorteerinstallatie verschillende systemen gebruikt om die fracties van elkaar te scheiden. Een systeem dat filtert op gewicht met behulp van luchtstromen is daar een voorbeeld van. Als verpakkingen in elkaar gestapeld zijn, is het gewicht anders en worden die verpakkingen niet herkend.

4. Mag je verpakkingen in stukken knippen?

Neen, want dan wordt die verpakking in de sorteerinstallatie niet meer herkend en belandt het afval uiteindelijk gewoon in de restafvalstroom. Om alles wat compacter te houden, kan je potjes of bakjes wel platdrukken. Flessen druk je plat in de lengte. 

5. Mogen zwarte of witte piepschuimschaaltjes bij het PMD?

Het soort bakjes waarin vaak vlees, vis of kaas wordt aangeboden in de winkel bestaat eigenlijk uit XPS, een kunststof die lijkt op piepschuim. Dit soort schaaltjes mag wel degelijk in de blauwe zak. Klassiek piepschuim (witte blokken, of vlokken voor postpakketten) mogen niét bij het PMD.

 

Meer info: www.mirom.be/denieuweblauwezak

 

 

 

Nieuwsoverzicht