naar top
Gemeente staden

Noodmaatregelen voor hobbyhouders van pluimvee

dinsdag 3 juli
Sinds maandag 2 juli 2018 legt het Voedselagentschap (FAVV) in België strikte maatregelen op voor alle hobbyhouders van pluimvee. De voorbije acht weken werd de ziekte van Newcastle bevestigd bij kippen van tien hobbyhouders in verschillende gemeenten in België.

Hobbyhouders

De maatregelen gelden voor alle hobbyhouders van kippen, kalkoenen, parelhoenen, eenden, ganzen, kwartels, duiven (met uitzondering van wedstrijdduiven), fazanten, patrijzen en loopvogels:
  • verbod op het overdragen (verkoop, afstaan, uitwisselen …) van bovenstaande vogels naar of tussen hobbyhouders;
  • verbod om met deze vogelsoorten deel te nemen aan verzamelingen (markten, tentoonstellingen, beurzen …).

Periode van 30 dagen

De twee maatregelen gelden voor een periode van 30 dagen en kunnen eventueel verlengd worden, afhankelijk van de epidemiologische ontwikkelingen in België. De mens is niet gevoelig aan deze ziekte. De consumptie van eieren of vlees van pluimvee houdt dan ook geen enkel risico in.

Oorzaken uitbraak

Het FAVV voert bij elke besmetting een epidemiologisch onderzoek om de oorzaak te achterhalen. De recente gevallen hebben aangetoond dat de aankoop van dieren en de contacten binnen het circuit van de hobbyhouders hierin een grote rol spelen, vandaar deze nieuwe maatregelen. De besmetting via wilde vogels is ook een mogelijke oorzaak.
 

 

Vaccinatie als preventie

Het Voedselagentschap benadrukt dat vaccinatie de enige goede preventie is tegen deze ziekte. Deze vaccinatie is altijd verplicht voor pluimvee gehouden op professionele bedrijven of bij houders met meer dan 100 stuks pluimvee en voor pluimvee en duiven die deelnemen aan verzamelingen. Het Agentschap raadt trouwens de vaccinatie sterk aan voor dieren van hobbyhouders in het algemeen, dus ook waar er maar enkele dieren aanwezig zijn.


Meer info

Nieuwsoverzicht
Kip

Openingsuren & contact

Communicatie

adres
Marktplaats 28840 Staden
Tel. tel.
051 70 82 00
e-mail

Lees meer artikels over

Deel deze pagina