naar top
Gemeente staden
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

De Bevrijding 1918 - 2018: hang je vlag uit!

maandag 30 juli
Op 14 augustus passeert een colonne Belgische, Britse en Franse soldaten door Westrozebeke en Staden. Want die dag vieren we de 100ste verjaardag van het einde van de Eerste Wereldoorlog. We roepen zoveel mogelijk inwoners op om de Belgische vlag te laten prijken aan hun gevel!

De bloedige veldslagen van de 'Grote Oorlog' eindigden op 11 november 1918. Velen hebben het idee dat de oorlog dan ook eindigde in de loopgraven aan de Ijzer, maar niets is minder waar... Eind september 1918 lanceerde het Belgische leger samen met de Britten en de Fransen het eindoffensief om ons land te bevrijden.

Een groot deel van West-Vlaanderen werd in de strijd betrokken, duizenden soldaten en burgers lieten hierbij het leven. 1/3e van de ongeveer 40.000 gesneuvelde Belgische soldaten sneuvelden tijdens het bevrijdingsoffensief. Op 10 november stond ons leger na lange uitputtende gevechten voor de poorten van de stad Gent toen er uiteindelijk het verlossende bevel kwam: “Wapenstilstand morgen om 11 uur”.

Extra info

Eind september 1918 werden in onze regio zware gevechten geleverd voor de bevrijding van België. Dat bevrijdingsoffensief wordt herdacht met een historische evocatie. Die bestaat uit een colonne van Belgische, Britse en Franse soldaten uitgerust zoals in 1918. Ze worden gevolgd door een caravaan met materiaal zoals veldkeukens, transportwagens, kanonnen… 

De colonne vertrekt op 13 augustus in Lo-Reninge en eindigt op 19 augustus in Deinze. Op dinsdag 14 augustus passeert de tocht door Westrozebeke en Staden. Tussen ca. 12.15 en 13.15 uur houden ze hun middagrust in de straten rond de Juul De Windeplaats in Westrozebeke. Rond ca. 14.30 uur houdt de colonne halt in Staden centrum om hulde te brengen aan het herdenkingsmonument naast de Sint-Janskerk.

De volledige route vind je op www.debevrijding.be.

Oproep

We willen de bevrijders feestelijk onthalen. Daarom een warme oproep om de huizen langs de route te bevlaggen! Heet hen hartelijk welkom met applaus en gejuich! Een vlag van 100 x 150 cm kan aangekocht worden bij de gemeente voor 9 euro via vrijetijd@staden.be.

Ook met je vereniging kan je hulde brengen aan het bevrijdingsoffensief. Breng je eigen vlag mee naar het centrum van Westrozebeke en Staden. Wij zorgen dat je vlag een mooi plaatsje krijgt bij de herdenkingsmomenten van WOI. Doe je mee? Geef het door via vrijetijd@staden.be.

Doe mee

Op de Juul De Windeplaats in Westrozebeke zal een en ander te beleven zijn op 14 augustus. In de voormiddag is er vanaf 10 uur een fiets- en wandeltocht in het thema De Bevrijding. Gratis deelname op eigen tempo. Over de middag kan je genieten van een drankje en een hapje op het gelegenheidsterras van de brandweer. Er is door speelpleinwerking De Dagvlinder en Kloen vzw ook gepaste animatie voorzien voor groot en klein.

Nieuwsoverzicht
Logo De Bevrijding 1918 - 2018

Openingsuren & contact

Vrije Tijd

adres
Ieperstraat 1098840 Staden
Tel. tel.
051 70 82 04
e-mail

Deel deze pagina