naar top
Gemeente staden
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Bacterievuur – help deze vervelende plantenziekte in te dijken!

dinsdag 15 mei
Bacterievuur is een plantenziekte die vooral planten van de Rozenfamilie treft. De bekendste zijn Peer, Appel, Meidoorn, Dwergmispel, Vuurdoorn, Kweepeer, Meelbes en Krentenboompje.

Bacterievuur bezorgt vooral fruitkwekers (peer, maar ook appel) kopzorgen. Maar ook jij bent betrokken partij! Vele sierstruiken zijn immers ook gevoelig voor de ziekte. Ook tuinen kunnen dus ‘geïnfecteerd’ zijn. Dit betekent verlies van mooie planten in de tuin, maar deze geïnfecteerde planten zijn zeker ook een mogelijke bron voor nieuwe infecties.

Bacterievuurgevoelige planten?

De eerste vraag die je je moet stellen, is of er in jouw tuin bacterievuurgevoelige planten staan. Is het antwoord ‘ja’, geen paniek, de plant is niet noodzakelijk geïnfecteerd. Hou ze echter wel extra in de gaten! Dé maanden waarin de ziekte in de regel toeslaat zijn mei/juni (maar ook nog tot in augustus). Hét meest typerende ziektebeeld is de bruin-, zwartverkleuring van de bloesems, vruchten, bladeren en jonge twijgen (als door ‘vuur verschroeid’). Twijgen en bladeren krullen daarbij ook typisch om. 

Ziekte vaststellen

Denk je de ziekte vast te stellen? 

Les 1: genezing van de ziekte met chemische middelen (antibiotica) is niet mogelijk! Laat je op dat vlak niets wijsmaken …

Les 2: snoei zieke plantendelen weg, tot minstens 50 cm (!) onder de zichtbare aantasting, rooi de aangetaste plant desnoods helemaal!

Les 3: vernietig het weggesnoeide of gerooide hout, het liefst door verbranding (doe dit zelf, als het wettelijk is toegestaan, of voer de plantenresten af naar de verbrandingsoven, niet om te composteren, maar om te verbranden!)

Onthoud bij bacterievuur: zachte heelmeesters maken stinkende wonden!

Terwijl je met dit alles bezig bent, let je erop dat je tijdens je werken de ziekte niet verder verspreid

  1. Vermijd contact tussen gezond en weggesnoeid hout.
  2. Zorg dat je met je handen niet constant vergrijpt van geïnfecteerd naar gezond hout.
  3. Pak weggesnoeide takken goed in.
  4. Ontsmet je snoeimes tussen twee knippen door (Dettol heeft bijvoorbeeld kiemdodende werking).

Wil je meer weten en leren? Er bestaat een folder die het verhaal in meer detail vertelt met goed foto-materiaal van zowel de waardplanten als de ziektebeelden. Vraag de folder op bij je gemeente of surf naar www.bacterievuur.be. Op deze site kun je ook te weten komen of je dichtbij een professionele fruitkweker woont, waardoor verhoogde aandacht van jouw kant nog méér aangewezen is …

Nieuwsoverzicht
Bacterievuur

Openingsuren & contact

Wonen & Omgeving

adres
Ieperstraat 1098840 Staden
Tel. tel.
051 70 82 01
Fax fax
051 70 42 86
e-mail

Lees meer artikels over

Deel deze pagina