naar top
Gemeente staden
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Oplichters aan de lijn? Zo kan je ze herkennen

dinsdag 17 april
De Federale Overheidsdienst (FOD) Economie start een campagne om oplichters aan de telefoon te ontmaskeren. Enkele tips...

Onbetrouwbare televerkopers

Je kreeg een mooi aanbod per telefoon, maar je weet niet wie je belde of hoeveel het u kost? Dan is de kans groot dat u werd opgebeld door een oplichter. 

Heel wat consumenten komen in contact met onbetrouwbare televerkopers. In 2017 ontving de FOD Economie meer dan 5.400 meldingen over misleidende telefoontjes. 

4 tips om een oplichter aan telefoon te ontmaskeren

  1. Maakt de verkoper zich bekend? Een televerkoper is verplicht zijn identiteit en de onderneming waarvoor hij belt, kenbaar te maken aan het begin van het gesprek. Hij moet ook duidelijk maken dat het telefoongesprek bedoeld is om iets te verkopen.
  2. Is het aanbod van de verkoper duidelijk? Geeft de verkoper weinig informatie over de eigenschappen, de prijs of de duur van de overeenkomst, vraag dan om meer details. Misleidende telefoontjes gaan meestal over gratis aanbiedingen, kortingsbonnen of proefpakketjes om een product eerst uit te testen.
  3. Staat de televerkoper op de lijst van ondernemingen die al gemeld zijn? Check of de naam van de onderneming die u opbelt op de lijst van ondernemingen staat waarover de FOD Economie en het Europees Centrum voor de Consument al meldingen ontvingen. Wees uiterst voorzichtig met aanbiedingen van de ondernemingen die op die lijst staan. Staat de onderneming niet op de lijst, dan betekent dat niet noodzakelijk dat het aanbod veilig is, want telefonische oplichters wisselen vaak van naam.
  4. Heeft u een schriftelijke bevestiging gekregen? Een televerkoper is verplicht om u een bevestiging te sturen, per e-mail of per post. Die bevestiging moet u alle informatie geven over het aanbod en over uw recht om van de aankoop af te zien. Stuur meteen een antwoord als u niet geïnteresseerd bent in het aanbod. Let op: de bevestigingsmail komt soms terecht in de map met ongewenste e-mails. Als u onlangs een televerkoper aan de lijn had, kan u de e-mails in deze map best in het oog houden.

Meldpunt

Een verdacht telefoontje kan je melden aan de FOD economie via meldpunt.belgie.be en bij het Europees Centrum voor de Consument wanneer het bedrijf dat u belde zich in een ander Europees land bevindt. 

Meer info

Lees je via deze website

Nieuwsoverzicht
Oplichters aan de telefoon

Openingsuren & contact

Communicatie

adres
Ieperstraat 1098840 Staden
Tel. tel.
051 70 82 00
e-mail

Deel deze pagina